Foşti deţinuţi fac pâine pentru persoanele nevoiaşe. Arhiepiscopia Craiovei şi-a construit fabrică de pâine cu fonduri europene şi a angajat persoane care au fost în regim de detenţie. Sunt o mână de oameni, dar zilnic onorează comenzi pentru cele cinci centre de plasament din subordinea Mitropoliei. Astăzi, fabrica a fost sfinţită, dar de o lună de când a fost deschisă, s-au trimis deja mii de pâini şi chifle către copii şi bătrâni.
Mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, a ţinut o slujbă pentru sfinţirea fabricii de pâine. Şi astfel, oficial, brutăriaşi-a deschis porţile.
"Am ales ca zi de început al acestei fabrici de pâine şi de produse de patiserie înainte de Naşterea Mântuitorului Isus Hristos, înţelegând că prin Beethleem este casa pâinii", a spus ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.
Fabrica de pâine onorează zilnic sute de comenzi. Chifle, cornuri, franzele, toate au o destinaţie precisă şi un scop nobil.
"Brutăria creată la Craiova asigură locuri de muncă pentru persoanele care au trecut printr-un sistem de detenţie şi care, tot în cadrul proiectului, au fost pregătite pentru meseriile de brutar şi patiser", a precizat Bianca Popescu, manager fabrică de pâine.
Fabrica din curtea Seminarului Teologic din Mofleni are cinci angajaţi. Trei dintre aceştia sunt foşti deţinuţi. Mădălin este unul dintre ei. Are 24 de ani şi a învăţat să lucreze în acest domeniu încă din Penitenciar, unde a urmat şi cursuri. Acum este mulţumit că a primit o a doua şansă.
"Este un lucru extraordinar să spunem aşa, că avem un sprijin şi un loc de muncă", spune Mădălin Nicola.
Conducerea Mitropoliei spune că fabrica a fost construită cu fonduri europene. În total, investiţia a fost de 1.400.000 de lei.