Ajutoarele de încălzire sunt tot mai greu de obţinut. Formularele au acum zeci de pagini, iar pentru completarea lor este nevoie de acte de la mai multe instituţii. Mai mult. de anul acesta, bunurile se calculează în euro şi este posibil ca după introducerea datelor în sistem, oamenii să constate că nu se încadrează şi că au bătut drumul degeaba.
Vasilica Tudorache este din localitatea doljeană Palilula şi a venit la primărie să depună dosarul pentru ajutorul de încălzire. Anul trecut a obţinut 250 de lei, iar acum ar vrea să primească măcar aceeaşi sumă. Numai că noul formular îi cam dă bătai de cap şi este contrariată că trebuie să declare atâtea date.
"Necesar nu ar fi, dar dacă aşa se cere. Se cer multe, să nu ai maşini, să nu ai pământ, să nu ai nici casă, că dacă ai depăşit de 1.000 de metri, cum spun dânşii, nu ne mai dau" spune femeia.
Ca ea sunt şi alţi locuitori din Bucovăţ. Se plâng că au multe drumuri de făcut şi nici nu prea se descurcă la redactat.
După ce dosarul este depus la primărie şi datele sunt introduse în sistem, este posibil să nu primească banii, dacă depăşesc 615 lei de membru de familie. Pentru a beneficia de ajutorul de încălzire, o familie trebuie să declare toate veniturile şi toate bunurile, care confrom noilor modificări, sunt exprimate în euro. Spre exemplu, o găină este evaluată la 5 euro.
"E prea mult, de unde o găină 5 euro? Mai ales că găinile sunt găinile româneşti, nu sunt din alea crescute intensiv", spune Constantin Vasile, primarul comunei Bucovăţ
Săptămâna trecută, edilii din Dolj au fost chemaţi la Prefectură pentru o şedinţă de instruire privind modificările legislative ale acordării tuturor tipurilor de ajutoare.
"Venitul minim garantat, alocaţia de sprijinire a familiei şi ajutoarele de încălzire vor fi pe acest formular trecute toate trei, pentru a avea o mai bună imagine asupra veniturilor pe care le obţin", a spus Marius Simcelescu, directorul Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială Dolj.
Cererile pentru ajutoarele de încălzire se pot depune până pe 20 noiembrie.