Colegiul Medicilor din România nu mai vrea doctori pensionari în spitalele de stat pe locurile ce pot fi ocupate de tineri. De la 1 ianuarie, aceştia nu vor mai putea să-şi desfăşoare activitatea decât dacă managerii de spitale pot dovedi că posturile respective au fost scoase la concurs şi nu s-au ocupat. Problema este că în multe spitale există deficit de medici, însă posturile sunt blocate.
Spitalul Judeţean din Slatina va pierde, după intrarea în vigoare a acestei decizii, 10 medici. Unii dintre ei singuri pe o anumită specialitate. La secţia de cardiologie, de exemplu, deficitul va fi acoperit cu greu.
„În secţia cardiologie, în prezent sunt 5 medici. Este foarte puţin pentru nivelul la care se lucrează aici. Sunt 80 de paturi. Linia de gardă cu 5 medici este foarte greu de făcut”, a spus Mihail Iovănescu, şef secţia de cardiologie a Spitalului Slatina.
Nici doctorii pensionari nu sunt încântaţi de decizia Colegiului Medicilor. Pierd banii pe care îi câştigau lunar şi care erau importanţi, pentru că pensiile lor nu sunt foarte mari.
„Este deficit, este nevoie, dar cei care au făcut legea, nu s-au gândit şi la asta”, spune Gheorghe Ciobanu, medic pensionar.
Adresa forului profesional de la Colegiul Medicilor a ajuns săptămâna trecută la Spitalul Judeţean din Slatina. Managerul unităţii sanitare a aflat că nu va mai putea păstra doctorii pensionari pe posturile pe care nu le-a scos la concurs. Directorul susţine însă ca nici nu a putut. Posturile au fost blocate de Ministerul Sănătăţii.
„Am scos deja 10 posturi, avem 10 noi tineri medici angajaţi prin concurs în decursul anului 2013. Sper să mai scoatem 10 posturi de medici”, a precizat Andrei Iordache, manager Spitalul Judeţean Slatina.
Colegiul Medicilor îşi justifică decizia printr-o hotărâre din 2008. Atunci, reprezentaţii breslei au decis în ce condiţii mai pot profesa medicii pensionari, dar s-a aplicat după ureche. De la 1 ianuarie va deveni însă obligatoriu.
„Nu facem altceva decât să ne respecte propriile decizii. Nu este nimic în plus, nu este nimic în minus. În această decizie se prevede că atunci când nu se face dovada scoaterii postului la concurs, prelungirea nu se acordă”, a precizat Marinache Costache, preşedintele Colegiului Medicilor Olt.
La Spitalul din Slatina medicii pensionari lucrează în secţiile Dermatologie, Psihiatrie, Alergologie şi Ginecologie.