Alarma de seism a răsunat astăzi în Craiova. Zeci de autospeciale ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, un elicopter SMURD, mai multe ambulanţe, dar şi pompieri şi jandarmi au fost gata să intervină în cazul producerii unui cutremur puternic. Desfăşurarea de forţe s-a petrecut pe esplanada Teatrului Naţional din Craiova.
A fost panică în oraş. Sirenele au răsunat asurzitor, zeci de pompieri, jandarmi şi volunatri de la Crucea Roşie au acţionat ca şi când pământul s-ar fi cutremurat. Luaţi prin surprindere, mulţi dintre craiovenii aflaţi pe stradă la acea oră s-au speriat şi chiar au crezut că pentru câteva minute a venit dezastrul.
Peste 1.000 de studenţi au fost evacuaţi din Universitatea din Craiova, în timp ce mascaţii interveneau pentru oprirea unui jaf la o bancă centrală. Toate acestea în cadrul unui exerciţiu de simulare a unui cutremur, exerciţiu organizat de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj.
"S-a pus în aplicare planul roşu şi am avut diferite scenarii, diferite situaţii tactice în care toate forţele au participat şi au desfăşurat activităţile conform programului", a spus Constantin Florea, inspector şef ISU Dolj.
"Am asigurat cu colegii mei de la echipajul de intrevenţie în caz de dezastre şi am acordat primul ajutor de bază victimelor până la sosirea ambulanţei şi până la predarea victimelor la punctul de prim-ajutor", a precizat Andreea Nedelea, şef echipajului de dezastre Crucea Roşie.
În cazul unui cutremur real, autorităţile spun că sunt pregătite.
"Toate forţele sunt mobilizate şi eu cred că suntem bine organizaţi. Este o simulare de cutremur de 7,4 pe Richter", a spus Marius Deca, prefectul de Dolj.
În Craiova există 59 de adăposturi antiatomice. Dacă un adevărat cutremur s-ar întâmpla, o treime din populaţia oraşului ar putea fi adăpostită în aceste buncăre.