Rezervaţia de bujori de la Pleniţa, din Dolj a fost ecologizată. Zeci de elevi si reprezentanţi ai Agenţiei de Mediu s-au ocupat de curţenie şi au lipit afise prin care îi atenţionează pe vizitatori că trebuie să protejeze aceste plante. Ei au făcut acest demers pentru că duminică, la Pleniţa, are loc sărbătoarea bujorului, iar an de an sute de flori sunt rupte sau calcate în picioare de petrecăreţi.
Elevii care au participat la acţiunea de ecologizare din rezervaţia de bujori sălbatici de la Pleniţa, un loc unic în România, au rămas impresionaţi de frumuseţea peisajului. Mai mult, copiii au venit înarmaţi cu afişe şi banere cu mesaje pentru cei care vor participa peste câteva zile la Ziua Bujorului.
"-Cu ce mesaj ai venit aici?
-Să nu rupem bujorii pentru că este un mediu protejat", a spus un elev.
"Mi-a plăcut că au venit mulţi copii şi am văzut că le pasă. Sunt foarte frumoşi bujorii.", a spus o altă elevă.
"Acţiunea nu se doreşte neapărat a fi o excursie, ci copiii vor lipi afişe pe pomi pentru că peste câteva zile va fi aici o sărbătoare câmpenească, unde vor veni mii de oameni şi nu trebuie să rupă bujorii", a declarat Octavian Popa, consilier la Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj.
Autorităţile locale din Pleniţa spun ca această acţiune a copiilor a fost o lecţie pentru cei care nu protejează natura.
"Nu rupeţi florile. Aveţi grijă de natură. Sunt mesaje pentru noi adulţii nu ştim să le respectăm", a spus Puiu Calafeteanu, primarul din Pleniţa.
Rezervaţia de bujori de la Pleniţa a ajuns acum să măsoare nu mai puţin de 60 de hectare.
Rezervaţia de bujori sălbatici de la Pleniţa este unică în peisajul României. Aceasta adăposteşte o varietate de bujor sălbatic de silvo-stepă. În fiecare an, în luna mai se organizează aici tradiţionala sărbatoare a bujorului, unde participă peste 10.000 de oameni.