O destinaţie de nota 10, cu un drum de acces de cel mult nota 2. Asta spun turiştii care ajung pe Clisura Dunării, un loc de o frumuseţe deosebită, unde fluviul formează golful Mraconia. Din păcate, în zonă au investit doar proprietarii de pensiuni, nu şi autorităţile. Drumul de acces e neasfaltat, plin de gropi şi denivelări, astfel că bugetul de vacanţă trebuie să includă şi costul reparaţiilor maşinii.
La nici 15 km de Orşova, în dreptul celebrei sculpturi în stâncă a chipului lui Decebal, Dunărea oferă un peisaj de vis prin golful format între munţii împăduriţi. Potenţialul turistic a fost pus în valoare, iar pe maluri au apărut zeci de case de vacanţă şi pensiuni. Drumul până acolo este însă o provocare.
Odată cu venirea primăverii, au apărut şi turiştii. Vin din toate oraşele din sudul ţării, dar şi din Timişoara şi Bucureşti. Unii de ani buni, alţii poate pentru prima oară. Cu toţii însă sunt consternaţi de starea jalnică a drumului de acces.
Proprietarii de pensiuni sunt disperaţi. Ştiu că turiştii nu pot ajunge la ei decât cu maşinile. Trenul ajunge doar până la Orşova. Ei văd cum recenziile de pe internet arată nota 10 pentru peisaj şi condiţii de nota 2 pentru drumul de acces.
„Ne tot promit şi autorităţile şi primăria că o să ne ajute în sensul ăsta, cu drumuri, dar e o promisiune de vreo 10 ani. Nu are nimeni pretenţie de a asfalta, dar măcar să îl niveleze”, spune Dan Dumitrescu, administrator de pensiune.
Golful Mraconia este cunoscut şi ca rai al pescarilor.
Autorităţile locale spun că drumul este forestier şi aparţine Direcţiei Silvice Mehedinţi.
„Aparţinând Ocolului Silvic Orşova, nu puteam noi să intervenim acolo. Sigur că vom putea găsi în viitor o soluţie”, a spus Ioan Ciurui, primarul comunei Eşelniţa.
Primarul comunei speră ca măcar în acest an să poată introduce drumul în intravilan şi să găsească şi fonduri pentru reabilitarea lui.