În timp ce unii au pierderi, alţii fac profit. În această perioadă, coşarii sunt solicitaţi să intervină pentru a verifica şi curăţa hornurile. Şi activitate există din plin. În luna ianuarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj a acţionat în şase cazuri privind coşurile necurăţate.
Imaginea coşarului nu mai este de mult ca în poveste, plin de funingine şi cu scara la purtător. Acum, el acţionează cu aparatură modernă şi camere video, pentru a îndepărta funinginea. Preţului unei curăţării pleacă de la 150 de lei.
„Incendiile sunt provocate, în general, de necurăţarea la timp a coşurilor, se încarcă cu funingine, gudron şi e de ajuns să plece o scânteie sau vârful flăcării să fie tras pe racordul coşului şi atunci apare incendierea”, a spus Ionel Drăgoi, vicepreşedintele Asociaţiei Coşarilor din România.
Cetăţenii cunosc pericolul, dar cu toate acestea, de multe ori, refuză să apeleze la specialişti.
„Locuiesc la casă, am două sobe cu coş şi o centrală care are un coş separat şi în fiecare vară le curăţ şi dacă e nevoie, chiar şi în perioada rece”, spune un bărbat care locuieşte la casă.
Inspectoratul pentru Prevenirea Situaţiilor de Urgenţă a intervenit numai în luna ianuarie la şase incendii provocate de coşurile de fum necurăţate. Ca să evite astfel de incidente, pompierii au emis mai multe recomandări.
„Să facă o curăţare de funingine a coşurilor de fum, să verifice starea acestora, adică să nu fie fisurate sau să aibă bucăţi rupte din ele, să verifice ca atunci când a fost construit să nu existe materiale combustibile care traversează traseul canalelor de fum”, a precizat Adrian Sandu, şef compartiment Evaluare, Analiză şi Evaluare ISU Dolj.
Sancţiunile pentru cei care nu îşi curăţa hornul nu sunt mici. De la 2.500 de lei la 5.000 de lei. Asta nu împiedică însă incendiile. 14 % dintre acestea sunt din cauza coşurilor de fum improvizate sau pline de funingine.