Coşurile de fum şi instalaţiile de încălzire improvizate au omorât, în Olt, 5 oameni, de la începutul anului. Coşarii, cei aducători de noroc, au dispărut din judeţ, iar la firmele care i-au înlocuit oamenii nu apelează din cauza costurilor. Pompierii sunt îngrijoraţi şi îi sfătuiesc pe oameni să nu se joace cu ... fumul.
Mamaia Joiţa are 77 de ani, şi aşa îşi curăţă coşurile din casă, de când se ştie. Ea este coşarul casei şi spune că niciodată nu a apelat la un specialist.
„Când deschid uşa, dacă în caz că bag cărbuni sau lemne, vine un miros, aşa, şi ştiu că trebuie să scutur soba”, povesteşte mamaia Joiţa.
Şi ca ea sunt aproape toţi locuitorii unei comune aflate la doar câţiva kilometri de oraşul Balş, din Olt. Oamenii nu se tem pentru vieţile lor şi spun că nu apelează la coşari pentru că nu există.
„Din păcate, această meserie a dispărut în Olt, dar există în oraşele mari, societăţi comerciale care execută lucrări”, a spus Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt.
Sunt puţine firme care se ocupă cu astfel de servicii. Oamenii fie nu ştiu de existenţa lor, fie nu au bani.
„Având în vedere numărul de coşuri, sunt foarte puţini. 1,5 milioane de lei costă curăţatul şi verificatul sobei şi coşului”, a specificat Ionel Drăgoi, patronul unei firme de curăţare.
Coşurile înfundate au ucis, în 8 zile, 5 oameni în Olt. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt îi sfătuiesc pe oameni să nu îşi încălzească locuinţele cu instalaţii improvizate, pentru că sunt periculoase, şi să aibă grijă la tirajul sobelor.