O casă din centrul istoric al Craiovei le dă bătăi de cap autorităţilor locale. Imobilul se degradează de la o zi la alta, iar bucăţile care se desprind din construcţie ameninţă viaţa trecătorilor. Casa a ajuns cunoscută şi în mediul online, pentru că în interiorul ei au crescut mai mulţi copaci ale căror crengi ies prin geam.
„Aceşti arbori, care au un diametru considerabil, sparg structura de rezistenţă a clădirii şi automat intervine surparea”, spune un localnic.
Din acest motiv, din pereţii exteriori cad frecvent bucăţi mari de piatră care pun în pericol viaţa celor care trec prin zonă. Ion Didu locuieşte lângă casa dărăpănată din centrul Craiovei, iar de-a lungul timpului a văzut nenumărate situaţii de acest fel.
„Îmi amintesc că a trecut o doamnă care avea un căruţ, cred că avea un copil de câteva luni (...) A picat, se vede gaura de acolo, exact după ce copiii şi cu mama lor au făcut 2,3 paşi, exact înapoia lor, deci a fost vorba de câteva secunde”, a spus bărbatul.
Iar acesta nu este singurul incident. „De undeva de sus, de acolo, a căzut pe o maşina”, a povestit Ion Didu.
„Arată jalnic şi în primul rând este un mare pericol pentru trecători”, a spus un bărbat.
Casa a fost construită la începutul secolului XX şi este lăsată în paragină de aproape 30 de ani. A fost proprietatea unui negustor ale cărui două fiice au emigrat în Statele Unite. În perioada comunistă a fost sediul unui magazin de obiecte din metal şi fier, iar înainte de revoluţie, comuniştii au vrut să o demoleze. Au reuşit să dea jos doar acoperişul.
„A venit Revoluţia din decembrie `89, a surprins clădirea cu acoperişul demolat şi multă vreme s-a aşteptat ca ea să fie revendicată de cineva”, a spus Marcel Berendei, reprezentant Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Dolj.
Casa nu a fost revendicată de foştii proprietari, aşa că imobilul a intrat în patrimoniul primăriei.
„În acest moment, primăria nu are fonduri pentru reabilitarea ei. Aşteptăm deschiderea unei axe pe fonduri europene şi să o facem pe fonduri europene, iar apoi să o redăm circuitului sau dacă nu, cea mai rea variantă este înstrăinarea ei prin scoaterea ei la licitaţie publică, cu obligaţia ca noul proprietar să o refacă şi să îi păstreze faţada”, a spus Ionuţ Pîrvulescu, purtător de cuvânt Primăria Craiova.
Clădirea nu este monument istoric, dar are regim special, pentru că face parte din centrul istoric al municipiului Craiova. Crengile copacilor care ieşeau pe ferestre au fost tăiate de curând de angajaţii primăriei, însă partea din faţă nu a imprejmuită cu garduri care să avertizeze că este pericol de prăbuşire.