Severinul are un nou simbol. După piciorul podului lui Traian şi ruinele cetaţii Severinului, castelul de apă a devenit un punct de atractie turistică. Construit în anul 1910, turnul de apă a fost reabilitat şi nu mai puţin de 100.000 de oameni i-au trecut pragul într-un singur an.
Castelul de apă din Drobeta Tr. Severin, care se înalţă falnic în centrul oraşului, şi-a păstrat destinaţia până în 1980, iar apoi a servit ca depozit. A fost transformat acum un an într-un obiectiv pe care orice vizitator nu poate să îl rateze.
"Este un loc foarte frumos de vizitat, foarte interesant, se vede superb", a spus un elev care l-a vizitat.
Zilnic, zeci de turişti şi localnici intră în castelul artelor, cum se numeşte acum, şi vizitează spaţiile expoziţionale. În vârf se ajunge fie pe scara cu 400 de trepte, fie cu un lift modern de sticlă.
“Este un edificiu drag, dovadă că multe zeci de mii de locuitori, de mehedinţeni, de români, dar şi de pe alte continente au trecut pragul clădirii”, a precizatMircea Borcoman, istoric.
Despre turnul de aproape 30 metri înălţime se spune că ar fi prima construcţie de beton armat din Europa de est. A fost construit de o firmă din Craiova, pe un proiect contrasemnat de Anghel Saligny. Autorităţile locale au reuşit în 2010 să acceseze un milion de euro cu un program european transfrontalier.
“La parter era o magazie cu scule şi utilaje pentru societatea care se ocupă de apă. Etajele superioare nu erau funcţionale deloc. În acest moment, prin investiţiile făcute îşi dovedeşte utilitatea”, a declarat Marius Screciu, viceprimarul municipiului Dr. Tr. Severin.
La ultimul nivel a fost amenajată şi o cafenea literară. Transformarea castelului a îmbogăţit viaţa culturală din oraş. Castelul a supravieţuit celor două războaie fără să fie atins. Sub ocupaţiile nemţilor a fost folosit ca punct de observare pentru artileria şi aviaţia militară.