Un altfel de cadou pentru cei bolnavi. Zeci de persoane au venit, în acest sfârşit de săptămână, la Casa Studenţilor din Craiova, pentru a dona sânge. Pe lângă beneficiile primite, donatorii au pus pe primul plan dorinţa de a salva o viaţă. Campania, ce a durat două zile, vine în condiţiile în care România este pe ultimul loc în Europa la donarea de sânge.
Alexandra Boeru e donator fidel. Faptul că este rezident o face să conştietizeze şi mai mult nevoia de a ajuta alţi oameni.
„Este important şi pentru mine, cred că este important şi pentru cei de lângă mine. Pot să le dau chiar o şansă la viaţă”, spune aceasta.
Ca ea au venit şi alte persoane în sala special amenajată de la Casa Studenţilor. Pun pe primul loc şansa că pot salva o viaţă.
Cei care donează sânge au şi beneficii. Dar trebuie să îndeplinească şi anumite criterii de sănătate, vârstă sau greutate.
„Greutatea minimă la donare, pentru femei, este 55 kg, iar la bărbaţi, 65 kg. Este o indicaţie de vârstă, nu e voie să donezi sub 18 ani, există o indicaţie de primă donare, deci nu este voie să donezi la vârstă peste 50 de ani dacă nu ai avut donări în antecedent”, a precizat dr. Corina Tomescu, medic la Centrul Regional de Transfuzii.
„Sunt foarte multe intervenţii chirurgicale amânate pe motiv că nu sunt donatori, iar dacă sunt donatori, nu corespund din punct de vedere al sănătăţii, datorită unei alimentaţii care nu este adecvată şi atunci am decis din 2011, când am început prima dată şi 2012, la nivel de oraş, să facem periodic campanii de donare de sânge, să strângem donatori, să-i provocăm, să-i motivăm şi în acelaşi timp să şi promovăm o alimentaţie sănătoasă”, a spus Eusebiu Bivolaru, organizator.
Statisticile Institutului de Hematologie arată că doar 1,7% dintre români se află pe lista donatorilor. Ceea ce ne plasează pe ultimul loc în Europa.