Primăria Râmnicu Vâlcea vrea să eutanasieze toţi câinii vagabonzi. Decizia este o premieră în România şi depinde de votul Consiliului Local. Propunerea de modificare a regulamentului de ecarisaj al oraşului va intra în dezbatere în prima şedinţa de consiliu şi dacă va fi aprobată se va aplica imediat ce obţine şi viza de legalitate.
Gheorghiţa Mihai este una dintre victimele maidanezilor din Rm. Vâlcea. În august 2011, o haită a atacat-o şi a pus-o la pământ chiar lângă spitalul judeţean, acolo unde femeia lucrează. După ce s-a înzdrăvenit, a acţionat în judecată primăria şi a câştigat.
“Nu mă aşteptam să câştig. Am făcut pasul ăsta, în ideea că poate se rezolvă ceva”, spune femeia.
Precedentul creat, dar şi numeroasele reclamaţii primite i-au speriat pe edilii din Vâlcea, care, depăşiţi de problema câinilor vagabonzi, se tem acum că vor plăti pentru fiecare persoană atacată pe străzi. Aşa că primarul a decis să propună Consiliului Local modificarea regimului de ecarisaj, astfel încât să permită eutanasierea animalelor în anumite condiţii.
“Este vorba de o repunere în termenii legii a acestui regulament, respectiv de menţionare a faptului că un câine prins în adăpostul de la Feţeni, îl poate părăsi sub trei forme: revendicare, în cazul în care a fost capturat şi din greşeală aparţine cuiva, adopţie sau eutanasiere”, a spus Daniel Ionescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Rm. Vâlcea.
Proiectul Primariei Rm. Vâlcea este însă criticat de asociaţiile pentru protecţia animalelor, care susţin că o astfel de decizie ar fi ilegală.
“Nu trebuie să luăm noi măsuri. Vom ataca în instanţa de contencios. Această horărâre, în următorul minut, va fi suspendată de instanţa contencios şi nu va fi în aplicare nici măcar o oră”, a precizat Iulian Puican, reprezentant Asociaţia pentru Protecţia Animalelor
Părerile vâlcenilor asupra proiectului sunt împărţite. Oamenii constientizează cât de riscant este să ai atât de mulţi câini vagabonzi pe stradă. Pe de altă parte, însă, li se pare o cruzime să-i ucizi.
„Ceva trebuie făcut. Sunt câini de te mănâncă dimineaţa, când treci”, spune o localnică.
„Se găsesc alte soluţii, respectiv de sterilizare, adăposturile să fie mai bine dotate”, a spus o altă femeie.
În prezent, câinii ridicaţi de pe străzile din Râmnicu Vâlcea sunt duşi la adăpostul de la Feţeni. După ce sunt ţinute aici timp de şapte zile, patrupedele sunt lăsate să se întoarcă pe străzi. În 2012, 900 de oameni din Râmnicu Vâlcea au fost muşcaţi de câinii de pe străzi. Printre cei care au avut de suferit se numără şi 250 de copii.