Bunurile imobile executate silit de finanţiştii doljeni se vând tot mai greu. Aşa că inspectorii se reorientează şi pun sechestru în special pe obiectele care se vând mai uşor. De exemplu, terenurile agricole şi utilajele sunt acum la căutare pe piaţă. Cel mai prost merg licitaţiile la apartamente şi case, vânzările pot dura şi ani de zile.
Site-uri de licitaţii sunt pline de anunţuri de imobile scoase la vânzareîn contul unor executări silite. Anunţurile sunt şi mai vechi de un an, iar preţul scade de la licitaţie la licitaţieşi tot nu se găsesccumpărători.
Mult mai bine merg pe piaţă,însă terenurile agricole. Iar experţii se aşteaptă la un boom după liberalizarea vânzărilor.În 2012, cele mai căutate au fost terenurile pe care se preta amplasarea de parcuri fotovoltaice.
“Anul trecut a fost o situaţie favorabilă pentru agricultură, vremea ne-a ajutat foarte mult şi dezvoltarea parcurilor fotovoltaice care au necesitat suprafeţe mari de terenuri”, a spus Radu Bădeanu, expert imobiliar.
Valoarea bunurilor imobile vândute în 2013 în judeţul Dolj este mai mică decât în 2012. S-au organizat multe licitaţii, din lipsă de cumpărători, preţurile au scăzut. Ca număr, în anul 2013 s-au vândut 425 de bunuri, cu 63 mai puţine faţă de anul 2012.
"Cel mai bine bunuri vândute sunt terenurile agricole, maşinile şi utilajele agricole şi autoturismele. Mai greu vândute sunt imobilele cu valoare mare, sedii de firme", a precizat Viorel Ghencea, purtătorul de cuvânt al DGFP Dolj.
Anul trecut, în judeţul Dolj valoare bunurilor sechestrate a fost de 43,2 milioane de lei, din care s-au recuperat prin vânzare doar 855.000 lei.