180 de persoane din județul Olt cu grave probleme de sănătate așteaptă de luni îngrijirea la domiciliu de care beneficiază conform legii. Casa de Asigurări de Sănătate nu are fonduri decât pentru îngrijirea a 170 de pacienţi o dată. Conducerea instituţiei susţine că singurul mod de a prinde un asistent la domiciliu este prin decesul altui bolnav.
Gabriel Pană este unul dintre aparținătorii unei paciente în vârstă de 65 de ani, diagnosticată cu o boală incurabilă. Femeia este imobilizată la pat și are nevoie de tratament în fiecare zi. Bărbatul a reușit să obțină o decizie de doar 10 zile pentru îngrijiri la domiciliu pentru mama sa. Aștepta din luna august această decizie de la CAS Olt.
Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Olt susține că lista de așteptare este foarte mare, dar lipsa banilor nu poate să schimbe situația, și doar atunci când moare unul dintre pacienți se mai eliberează un loc. Bugetul pentru anul acesta este de 200.000 lei.
„Din păcate, în ultimele luni, singurele locuri care s-au eliberat au fost în urma decesului anumitor pacienţi care erau în lista noastră”, a spus Florin Ciocan, președinte CAS Olt.
Cele opt firme care asigură îngijiri la domiciliu în județul Olt susţin ca au personal suficient, dar din cauza bugetului, nu au pacienți foarte mulți.
„Noi facem față bine. Am putea lucra și mai mult dacă am avea un buget mai mare. Știu că și Casa se confruntă cu această problemă”, a spus Laura Sandu, administrator firmă îngrijiri la domiciliu.
Un bolnav are dreptul la 90 de zile de îngrijiri la domiciliu într-un an. În prezent, CAS Olt asigură bani pentru îngrijirea la domiciliu a 170 de persoane.