Boboc la facultate, caut o meserie. Anul universitar de la Craiova a debutat cu prelegeri, muzică de Filarmonică şi confuzii. Mulţi dintre viitorii studenţi au ales specializări pe care nu le înţeleg şi nici nu au habar ce va scrie pe diploma de licenţă. Pentru unii chiar găsirea sălilor facultaţii unde vor învăţa a fost un test.
Dragoş Pican şi Alexandru Petrache sunt studenţi. Anul 1, Facultatea de Fizică. Au fost colegi de liceu şi acum vor împărţi aceeaşi bancă la facultate. Nu au însă prea multe cunoştinţe despre ce meserie ar putea să aibă după ce termină. Doar aspiraţii.
La fel de confuzi au fost şi alţi studenţi. Cu greu au putut spune ce va scrie pe diploma de licenţă pe care o vor primi la absolvire.
Anul acesta, Universitatea din Craiova a fost printre cele care şi-au ocupat toate locurile la taxă şi buget. Profesorii recunosc că mulţi dintre studenţi nu prea ştiu ce meserie şi-au ales.
“Noi încercăm anticipativ să îi pregătim, vă reamintesc că de fapt Universitatea organizează în fiecare an Zilele Porţilor Deschise”, spune Eugen Iancu, profesor universitar doctor Facultatea de Automatică.
“Noi le răspundem din plin cerinţelor, personalul mediu le lipseşte, nu inginerii sau le lipsesc la instanţe mai degrabă aprozii şi grefierii decât judecătorii”, a precizat Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova.
Ce pleacă din mediul academic, ajunge în vizorul agenţilor de recrutare.
“Ne trezim cu ei la interviu şi nu ştiu nici de ce au venit, nici ce vor să facă pe mai departe”, spune Laura Balaci, consultant resurse umane companie recrutare.
Anul acesta, peste 4.200 de studenţi de la taxă şi buget au intrat în primul an de studiu la Universitatea din Craiova.