Sub 2% din dascălii doljeni declară oficial că fac meditaţii. 99 de profesori au plătit anul trecut impozite pe orele de pregătire oferite în particular pentru care au câştigat venituri de peste 700 de mii de lei. Conducerea Inspectoratului Judeţean Şcolar spune că nu poate ţine o evidenţă a acestora pentru că sunt greu de depistat iar ANAF-ul nu îi poate înregistra decăt dacă se prezintă singuri
Profesorul Tudor Voinea lucrează de 42 de ani în învăţământ. A început să plătească în urmă cu 17 ani impozit pe veniturile obţinute din meditaţiile oferite elevilor la matematică. Deşi spune că a avut luni în care îşi dubla salariul cu aceşti bani, a preferat să îi declare pentru liniştea familiei sale.
Puţini dintre cei aproape 7.000 de colegi ai săi gândesc la fel.
Chiar dacă oficial sunt o raritate, meditaţiile sunt însă la mare modă în şcolile din Dolj. Părinţii scot bani frumoşi din buzunare în fiecare lună.
La un calcul simplu, un profesor care are 4 elevi pe săptămână la meditaţie câte două ore, câştigă într-o lună între 800 şi 1.600 de lei. Adică chiar puţin mai mult decât un salariu de profesor titular care este în jur de 1.500 de lei.
Veniturile către buget ar fi substanțiale în condițiile în care doar de la cei 99 care au plătit impozite pe orele de pregătire oferite în particular au fost viraţi 747.000 lei.