Trei milioane de euro au fost accesate printr-un program al UE. 9000 de metri cubi de pământ au fost scoşi timp de un an de arheologi dintre ruine pentru a se decoperta incinta fortificaţiei. Zidurile şi unul dintre turnuri au fost apoi reînălţate piatră cu piatră, iar aleile reconstruite.
„S-a respectat cu stricteţe spiritul şi tipul lucrărilor din aceea perioadă.", a precizat Silviu Cioclai, constructor.
Surprize au apărut la fiecare pas. Sute de artefacte şi construcţii despre care nu se ştia nimic au fost scoase la lumină, iar totul va fi pus în valoare.
„O biserică cu o istorie interesantă, un lăcaş de cult care a servit de-a rândul sutelor de ani, atât partea ortodoxă cât şi partea catolică.", a mai spus Silviu Cioclai.
Cetatea a fost înălţată de regii maghari în sec 12, iar apoi a fost cucerita de voievozii intemeietori ai Tarii Romanesti. A fost apoi punct strategic de aparare in fata invaziilor de la sud de Dunare. In jurul ei s-au dezvoltat primele comunitati medievale cu sute de oameni.
„La nivelul acelei perioade a secolului 13, 14, 15 e clar că această aşezare medievală a Severinului era una destul de întinsă, situată în apropierea cetăţii şi în care la nevoie se puteau adăposti între zidurile ei.", a povestit Marin Neagoe, arheolog.
Autorităţile spun că obiectivul va fi unul de interes maxim.
„Vom face un ritual medieval, un schimb de gardă cu soldaţi îmbrăcaţi în costume medievale.", a declarat Constantin Gherghe, primarul oraşului Drobeta Turnu Severin.
„Sunt cetăţeni străini care deja vin şi ar dori să viziteze cetatea. Deocamdată nu li s-a dat voie pentru că se lucrează.", a precizat Marius Screciu, viceprimarul oraşului Drobeta Turnu Severin.
Locuitorii oraşului aşteaptă cu nerăbdare să vadă lucrarea finalizată.
Cetatea medievală a Severinului va fi iluminată cu ajutorul unui sistem modern, astfel încât să fie vizibilă de pe Dunăre, pe unde trec numeroase vase de croazieră.