La robinetele locuitorilor din Dolj ar putea curge, peste câţiva ani, apă fără nitraţi şi nitriţi. O companie din Marea Britanie a venit în România cu un sistem performant de filtrare a apei, pe care vrea să îl vândă primăriilor din zonă. Englezii au testat acest sistem timp de un an în Dăbuleni.
Apa este filtrată cu ajutorul unui sistem performant construit de către o companie din Marea Britanie. Este vorba despre un container mobil care tratează apa infestată captată din puţuri.
Cu ajutorul sistemului inovator, folosit până acum doar în Marea Britanie, apa devenie potabilă.
“Primul etapă este pentru eliminarea nitraţilor. Există un sistem înăuntru.(...) Apoi există o limită între eliminarea amoniului şi dezinfectarea apei”, a spus John Hodgson, project manager.
Compania din Marea Britanie a ajuns în România prin Centrul de Afaceri deschis anul trecut de Primăria Craiova la Southampton. Englezii au testat sistemul timp de un an în oraşul Dăbuleni, iar acum vor să contruiască o fabrică la Craiova pentru a exporta în Bulgaria şi Serbia.
“Este o oportunitate extraordinară pentru noi în regiunea aceasta. Vrem să creăm o prezenţă în regiune pentru a construi o fabrică în zonă”, a precizat Simon Escott, managing director.
“Nu va mai fi nevoie de transport. Nu va mai fi nevoie de taxe vamale”, a spus Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.
Din apa filtrată de englezi au băut şi câţiva primari din Dolj prezenţi la demonstraţie.
„Avem cinci puţuri la Călăraşi, din cinci funcţionează două, deoarece celelalte au amoniu, nitraţi”, spune Vergică Şovăilă, primarul comunei Călăraşi.
Statisticile oferite de Direcţia de Sănătate Publică Dolj arată că în judeţul Dolj apa din 29 de localităţi este infestată cu nitraţi, nitriţi şi amoniac.
Reprezentanţii companiei din Anglia nu au calculat deocamdată cu cât se va vinde un astfel de sistem unei primării, însă promit că va există şi posibilitatea închirierii.