Un sat cu 100 de familii şi o mănăstire pot rămâne izolate în orice moment din cauza unei alunecări de teren care rupe dintr-un drum. Primăria comunei Racoviţa se luptă, din fonduri proprii, să menţină la suprafaţă un drum care se prăbuşeşte tot timpul. Banii pentru situaţiile de urgenţă provocate de inundaţiile şi alunecările de teren din Vâlcea nu au ajuns în toate comunele afectate.
Mariana Lazăr şi cei 3 membri ai familiei sale trăiesc cu teamă în fiecare zi. 10 case aflate în preajma porţiunii de drum comunal care s-a prăbusit toamna trecută sunt în pericol să fie angrenate în alunecarea de teren. Oamenii sunt speriaţi şi spun că nu se pot baza pe stâlpii de susţinere pe care i-au turnat la baza zidurilor crăpate. Drumul aflat în faţa porţilor şi tot terenul din jur o iau la vale încet, dar sigur.
De 2 ani se produc alunecări de teren în zonă. În toamna anului trecut, 50 de metri din carosabil s-au prăbuşit la peste un metru adâncime. Primăria Racoviţa a cheltuit toţi banii pe care îi mai avea în buget, peste 150 de mii de lei, pentru a umple golul cu zeci de tone de balast, şi o face în continuare, în fiecare lună, pentru că terenul este instabil.
Primarul comunei spune că nu mai poate face faţă chiar dacă este drum comunal. Se aşteaptă să primească bani din fondul pentru situaţii de urgenţă, însă sesizările făcute au rămas fără răspuns.
Prin zonă trec cu maşinile doar cei care se încumetă să o facă pe riscul lor. Drumul duce şi la mănăstirea Gruiul Lupului care se pregăteşte să primească vineri, când îşi aniversează hramul, sute de pelerini din Ardeal şi Oltenia. Chiar dacă se vor încumeta să treacă cu maşinile în condiţii dificile, nu prea vor avea unde să parcheze pentru că tot terenul din zonă este activat în alunecarea de teren.
Prefectul de Vâlcea spune că fondurile pentru situaţii de urgenţă, aproape 100 de milioane de lei, au fost alocaţi în funcţie de priorităţi. La Racoviţa nu s-au trimis bani deşi situaţia este semnalată de 4 luni.
Cei 7 km de drum până la satul Gruiul Lupului au fost asfaltaţi cu fonduri SAPARD acum 7 ani. Primăria a plătit acum studiile şi proiectele pentru zona afectată de alunecarea de teren, însă nu are cei 500 de mii de lei pentru efectuarea lucrărilor speciale de consolidare.