O comună din judeţul Olt, cu doar 2.200 de locuitori, se poate mândri cu un număr impresionant de proiecte pentru care primeşte fonduri europene. Aproape 200 de persoane din localitatea Giuvărăşti au accesat şi beneficiază acum de sprijin financiar pentru legumicultură. La această reuşită au contribuit şi autorităţile locale, care au convins sătenii că pot să facă din activitatea lor de zi cu zi o afacere profitabilă.
Mitrică Ciţă este printre primii locuitori din Giuvărăşti care a avut curajul să acceseze fondurile europene în 2009. El se află acum la finalul contractului pe măsura 141 pentru sprijinirea formelor agricole de subzistenţă. A primit în fiecare an câte 1.500 de euro, bani care i-au fost de mare ajutor în afacerea cu solarii de legume.
“Acum 4 ani am accesat şi o măsură la fondurile europene, măsura 141, care, după cum se vede, ne-a sprijinit”, spune Mitrică Ciţă, legumicultor.
După ce au văzut succesul consătenilor lor, tot mai mulţi legumicultori s-au gândit că pot transforma activitatea tradiţională de familie într-o afacere bănoasă.
Ajutorul primit din fonduri europene i-a determinat pe unii tineri plecaţi la oraş să se întoarcă în comuna natală şi să cultive legume în solarii. Ardeii, vinetele, varza şi roşiile produse aici sunt căutate în toată ţara.
Autorităţile din comună au sprijinit din plin iniţiativa sătenilor, în condiţiile în care în zonă nu există locuri de muncă. Chiar şi viceprimarul din Giuvărăşti are solarii şi a beneficiat de un proiect pe măsura 141.
“S-au folosit de aceste fonduri în sensul de a-şi dezvolta exploataţiile şi de a fi la curent cu tot ceea ce înseamnă nou în legumicultură”, a precizat Daniel Pană, viceprimarul comunei Giuvărăşti.
Locuitorii acestei comune din Olt aşteaptă acum cu interes să vadă dacă pot accesa începând din acest an fonduri europene şi pe alte măsuri de sprijin ale agriculturii.