Constantin Onofriciu navighează de 36 de ani. În ziua alegerilor era rândul lui să facă de cart pe navă. A plecat de acasă cu o oră înainte de a ajunge la vapor, ca să fie sigur că apucă să voteze.
Constantin Onofriciu, comandant de vapor: "Am votat pentru copiii noştri, pentru o Românie stabilă, dorim o democraţie adevărată."
Ofiţerul îşi aduce aminte că până în 1996 îşi putea exprima opţiunea electorală chiar la bordul navei. Însă de când s-a schimbat legea merge la urne doar dacă nu este plecat în voiaj.
Constantin Onofriciu, comandant de vapor: "Telegrafistul trimitea în România la RadioCoastă. RadioCoasta contoriza voturile."
Acum, marinarii nu au încotro: dacă sunt plecaţi pe mare îşi iau adio de la vot. Speră, totuşi, ca la un moment dat legea să fie modificată în favoarea lor.
Dumitru Lepădatu, timonier: "De preferat ar fi fost să fim pe navele noastre, ştiţi că am avut 360 de nave, nu?".
Constantin Onofriciu, comandant de vapor: "Să ne încadrăm în legislaţia internaţională, dar să respectăm naţionalul. Noi avem cea mai bună şcoală de navigaţie, aproape, după englezi":
La vot nu au putut participa, însă, mii de români care sunt pe mările şi oceanele lumii.
Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Spre deosebire de cei 15.000 de români aflaţi acum pe mare, navigatorii care sunt pe aceste remorchere au putut vota, pentru că navele lor sunt trase la cheu."
Navigatorii care şi-au putut exercita dreptul la vot lucrează în ture şi au navele ancorate la chei, în Portul Constanţa. Scrutinul din 1996 a fost ultimul în care s-a acceptat votul prin corespondenţă, modalitate care s-a aplicat şi pentru miile de navigatori români de pe mare.
reporter: Paul Greavu
operator: Cristian Caciauna