Ca să nu aibă surprize la următoarea zăpadă, prefectul a mers personal să verifice starea utilajelor care vor acţiona pe drumurile judeţene. Prima oprire a fost la sediul din Tulcea. A apărut şi prima problemă: bateriile lamelor unei freze erau descărcate...
Discuţie între muncitori: "Dă drumul şi la astea! La astea e motorul mare şi trebuie să încarc bateriile alea. Păi, normal nu trebuia să le încarci? Păi, domnul prefect vrea să vadă. Degeaba îmi arăţi că porneşte!
Al doilea sediu, a doua problemă. De data aceasta nu bateria era problema, ci... electromotorul. Sărăriţa a pornit abia după a noua cheie.
"Nu mai, că o omori! Omori bateria! Lasă-l, lasă-l! Nimic nu e perfect pe lumea asta. O să o repare, asta e!"
În plus, materialele antiderapante erau ţinute afară. Dacă sunt umede, pot înfunda utilajele. Nisipul a fost înlocuit cu zgură pentru că, spun oamenii, este mult mai ieftină.
Din rezervele Drumurilor Judeţene lipsesc soluţiile speciale care topesc zăpada, previn îngheţul şi curăţă drumurile.
Marin Bădiţă, prefectul judeţului Tulcea: "Noi avem nişte freze mai vechi. Eu am pornit acolo...cât de vechi sunt? N-aş pute să spun..după vechimea lor...cred că vreo 30 de ani."
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Ural. Producţie rusească. Anul fabricaţiei: 1972. Consumul? Enorm: 48 de litri de motorină la o oră de mers şi alţi 28 de litri de bezină la sura de km."
Dar, concluziile celor de la Consiliul JUdeţean Tulcea sunt... bune.
Gheorghe Chermăneanu, responsabil Întreţinere Drumuri Judeţene, CJ Tulcea: "Acum 3 ani, lucrurile au fost mult mai rele. deoarece nu ne cunoaşteau judeţul, firma câştigătoare fiind din judeţul Buzău. Acum, după cum aţi observat şi dvs, desfăşoară o activitate bună."
Cu nici o săptămână în urmă, două camioane au rămas înţepenite în nămeţi, în localitatea Topolog. Utilajele Drumurilor Naţionale nu au avut putere să le scoată de acolo, dar a reuşit o wolă a primăriei.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Undeva, în această zonă au rămas blocare cele două tiruri. Autorităţile susţin că ar fi vina şoferilor. Încercau să se depăşească unul pe celălalt şi, la un moment dat, acolo unde nu să împrăştiase material antiderapant."
Secţia Drumurilor naţionale din judeţul Tulcea nu a încheiat nici până acum contract cu o firmă pentru deszăpezire şi se descurcă greu cu cele 15 utilaje depăşite.
reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban >