Această instalaţie foloseşte tehnologie de ultimă generaţie care reduce cu 25 de procente consumul de energie electrică.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: Apa din Canalul Dunăre Marea-Neagră este luată de această staţie şi urcată undeva la aproximativ 60 de metri. Acolo este preluată de motopompe şi distribuită în sistemul propriu-zis de irigare.
Momentan, sistemul irigă puţin peste 400 de hectare de teren agricol însă capacitatea lui va fi extinsă anul următor şi va putea uda peste 600 de hectare. Acestea nu au mai fost udate încă din anul 2003 pentru că vechiul sistem de irigaţii a fost prădat de hoţi. În plus, apa venea de la 40 de kilometri depăratre iar pierderile pe conductă erau mai mari decât cantitatea de apă utilizată efectiv pentru udare.
Gheorghe Lămureanu, vicepreşedinte LAPAR: Dacă aş fi irigat în primăvară, nu aş fi obţinut 7 tone de grâu (n.r. -la hectar). Aş fi obţinut 10 tone de grâu. Vom cultiva, la anul, 100 de hectare de soia, 100 de ha de porumb, 100 de ha, 100 de ha de lucernă, culturi energetice, culturi consumatoare de apă, culturi iubitoare de apă.
Dacă înainte beneficiarii ar fi trebuit să plătească 500 de lei pe hectar pentru irigare, acum, preţul nu va depăşi 250 de lei pentru aceeaşi suprafaţă. Refacerea vechiului sistem de irigaţii al României ar fi trebuit să intre în sarcina exclusivă a Guvernului însă, potrivit ministrului Agriculturii, până acum nu s-au găsit resursele financiare. De anul viitor, 145 de milioane de euro vor sta, în fiecare an, la dispoziţia fermierilor, până în 2020.
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii: E o lege în Parlament. E, practic, mai mult decât un pact pe care ni l-am fi dorit pentru irigaţii. Este o certitudine. Orce Guvern va veni, va trebui să aloce acel buget, fiind LEGE.
Sistemul de irigaţii este vital, spun agricultorii. În Moldova, spre exemplu, a picurat, duminică, pentru prima oară după 6 luni de secetă.
Laurenţiu Baciu, preşedinte LAPAR România: Ultima speranţă este că, poate, din banii alocaţi petru irigaţii în următorii ani pe noul PNDR să reuşim să impementăm şi noi un proiect pe irigaţii
Cultivatorii de la Agigea s-au zbătut timp de cinci ani să obţină toate avizele necesare pentru a primi banii - un milion de euro. Ministrul Agriculturii spune că la nivel naţional, există infrastuctură de irigaţii pentru 750.000 de hectare, însă fermierii nu irigă din cauza costurilor ridicate.
reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru