Primii salvatori ajunşi la locul accidenului, chiar pompierii de la ISU Dobrogea, încearcă să pornească o barcă cu motor, fără rezultat, însă. Pompierii pornesc în căutarea victimelor dând la vâsle.
Au căzut şi primele capete după tragedia de ieri de la Siutghiol. Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa a fost demis, iar ministrul de interne Gabriel Oprea a cerut schimbarea din funcţie a prefectului.
Onoruri militare pentru echipajul SMURD
Cele patru persoane decedate în accidentul aviatic de pe lacul Siutghiol au fost purtate astăzi pe ultimul drum de rude şi prieteni. Echipajul SMURD a primit şi onoruri militare, iar la procesiune au partipat şi echipaje din cadrul ISU Dobrogea, Jandarmerie, dar şi secretarul de stat Raed Arafat. Cu mai multe detalii vine colegul nostru Alexandru Moraru, aflat acum la Spitalul Judeţean Constanţa. Alexandru, povesteşte-ne cum a decurs procesiunea de astăzi.
Salvatorii nu au mai fost salvaţi
Echipajul SMURD care a salvat vieţi în fiecare zi, nu a mai putut fi ajutat. Pilotul, copilotul, o doctoriţa şi o asistentă SMURD au fost declaraţi decedaţi la 12 ore de la producerea accidentului, după ce cadrele medicale au încercat minute în şir să îi resusciteze.
Zeci de persoane s-au adunat la morga Spitalului Judeţean Constanţa unde s-au aflat trupurile victimelor. Medicul Laura Vizireanu avea 39 de ani şi a fost prima care a fost scoasă din apă şi dusă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa. După numai câteva ore, în ciuda eforturilor medicilor nu a supravieţuit.
Rodica Tudoran, medic şef U.P.U: "Laura a fost studentă la Constanţa, a fost medic rezident la Constanţa în spitalul ăsta. Din momentul în care a devenit specialist Laura a lucrat şi SMURD şi Urgenţă. A lucrat maşina şi a vrut să lucreze pe elicopter, i-a plăcut, a fost pasiunea şi viaţa ei."
Asistenta medicală Gabrielei Harton avea 38 de ani şi lucra la SMURD încă din 2008, de la înfiinţarea serviciului. Era cunoscută pentru devoţiunea cu care lucra.
Cristian Ciortan, logodnicul Gabrielei Harton: "Gabriela Camelia Harton era un profesionist, era respectat şi iubit de toţi colegii. Puteţi să întrebaţi, o devotată. De multe ori şi-a sacrificat timpul ei liber şi-a sacrificat poate un anumit climat favorabil în familie pentru servici. Sigur, pe mine nu m-a deranjat, chiar a fost un motiv care mi-a plăcut foarte mult la ea, faptul că este curajoasă să facă meseria pe care o face. Atunci când am cunoscut-o îmi aduc aminte că prima noastră discuţie telefonică s-a rezumat, îmi aduc aminte parcă a fost ieri: Ce faceţi dacă elicopterul cade în apă? Aveţi cursul de salvare din elicopter făcut? Eu doar ce îl făcusem şi e un curs destul de serios şi de complicat. Ce v-a răspuns? Că nu şi de asta spun, nu fac afirmaţii gratuite, trebuie reconsiderată toată procedura lor de zbor, ei ar fi trebuit să aibă centuri de salvare cu activare automatică, ea ar fi trebuit să aibă costume izoterme speciale."
Logodnicul asistentei aflase chiar în ziua tragediei că era însărcinată. Bărbatul, care a asistat la operaţiunile de căutare a victimelor, a spus luni seară că femeia îi trimisese un sms din elicopter în timp ce mergea către aeroportul Kogălniceanu ca să alimenteze.
Cristian Ciortan, logodnicul Gabrielei Harton: "Când aţi vorbit ultima oară cu ea? Toată ziua, tot timpul. A fost un schimb de mesaje pentru că în momentul în care lucra nu putea răspunde decât la mesaje, chiar au fost nişte mesaje deosebite. O iubeam foarte mult şi ultimul mesaj pe care l-am dat a fost la 16.09 şi răspunsul ei la 16.10 a venit. Probabil la 16.11 a fost impactul cu apa. Ce aţi scis în ultimul mesaj? Aveam endless love şi ea a răspuns for ever."
Elicopterul transportase un pacient de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa şi mergea să realimenteze cu combustibil. După ce s-a prăbuşit, operaţiunile de căutare a victimelor au durat peste 12 ore.
reporter: Anca Medrea, Annabelle Borş
operator: Florin Boboc