Chiar dacă aceste ţări nu se bucură de veri lungi şi implicit de posibilitatea de a primi turiști pe o perioadă mai îndelungată pe litoralul lor, așa cum se întâmplă în ţările mediteraneene, acestea pot promova un tip de turism diferit.
Magda Nenciu, reprezentantul Asociaţiei Europene de Mediu:"Obiectivul este acela de a se crea nişte tururi transfrontaliere în ţările partenere în ideea de a permite turiştilor să petreacă câteva zile într-o ţară, apoi să se mute în ţara vecină şi tot aşa. Ideea este să se promoveze şi altceva decât turismul litoral, nu ne referim doar la plajă şi la mare pentru că sunt în zonele de coastă ale acestor ţări şi alte atracţii turistice."
Programul reprezintă şi un schimb de experienţă între ţările implicate.
Fokion Vosniakos, preşedinte al Asociaţiei Balcanice de Mediu:"Ţările vor învăţa una de la alta. Pentru acest motiv, o interconectare este utilă deoarece se creează o legătură, o reţea în care se transferă experienţă. În aceste ţări trebuie îmbunătăţite multe aspecte şi să ia lecţii de la ţările mediteraneene. Cei din domeniul turismului nu trebuie să încerce să descopere America. Aceasta a fost deja descoperită. Ei trebuie să copieze alte ţări cu turism de succes, precum cele de la Marea Mediterană."
Turiştii sunt receptivi la ideea unui circuit de vizitare a ţărilor de la Marea Neagră.
Programul va fi implementat de anul viitor şi vizează o dezvoltare durabilă a turismului de la Marea Neagră.