Constantin Mocanu este în anul al treilea de rezidenţiat. Spune că va rămâne în ţară şi va profesa la Tulcea, acolo unde va fi repartizat. El crede cu tărie că în spitalele de stat se învaţă adevărata meserie, chiar dacă acolo sunt foarte multe lipsuri.
Constantin Mocanu, medic rezident: "Pentru a suplimenta acea lipsă a personalului medical, e nevoie ca noi să facem un efort în plus, dar, bine, eu, cel puţin, îl fac în interesul meu pentru că, odată ce voi pleca de aici, îmi voi pierde îndrumătorul de rezidenţiat."
Raluca Slabu va opta pentru sistemul sanitar de stat cu toate că sunt numeroase neajunsuri.
Raluca Slabu, medic rezident: "Condiţiile din spital: dezastruoase, ca să fiu sinceră! Nu suntem respectaţi. Nu există respect în general pentru medic, nici pentru cadrele medii, nici pentru rezidenţi."
În aceste condiţii, cei 2.600 de pacienţi care se tratează la secţiile Nefrologie şi Dializă rămân în grija a trei medici.
Dr. Liliana Tuţă, medic şef Secţia Nefrologie: "În comparaţie cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, un spital identic cu spitalul nostru, iar numărul d epaturi de Nefrologie şi Dializă este absolut identic, au cinci medici spcialişti pe secţie şi trei medici specialişti la Dializă."
În medie, 20 de noi bolnavi sunt diagnosticaţi, lunar, la Constanţa. Boala de rinichi se depistează tardiv, dat fiind că simptomele apar doar atunci când afecţiunea este într-un stadiu avansat.
Cea mai bună soluţie pentru bolnavi ar fi transplantul de rinichi, operaţie dificilă prin care a trecut, în urmă cu 12 ani, şi Ion Dănilă, după ce, aproape cinci ani a făcut dializă. Bărbatul a ajuns din nou pe patul de spital: rinichiul transplantat s-a infectat.
Ion Dănilă, pacient: "Aveam tensiune mare, aveam simptome de vomă şi analize ridicate: creatinina şi ureea."
Pentru a ne proteja rinchii, medicii recomandă să evităm automedicaţia şi să bem cel puţin doi litri de apă în fiecare zi. În România, 11 din o sută de români suferă de boli de rinichi.
reporter: Oana Manoilă
operator: Florin Boboc