Ionut este student în anul al treilea la specializarea Relaţii Internaţionale de la Facultatea de Istorie. A auzit în stânga şi în dreapta că lumea critică generaţia lui pentru că a uitat istoria şi tradiţiile. Dar vrea să demonstreze că lucrurile nu stau deloc aşa.
Invitat la un seminar avanpremieră pentru sărbătorirea Marii Uniri, Ionuţ le-a spus celor prezenţi că şi în România zilelor nostre există tineri dispuşi să îşi dea viaţa dacă ţara noastră ar mai intra încă o dată în război.
Ionuţ Ivăncescu, student:"Atunci când ai un lucru de aproape 100 de ani şi ştii sigur că va fi acolo tot timpul, uiţi să-l mai preţuieşti. Însă, cu siguranţă, dacă va fi pus în pericol acest lucru, atunci se vor găsi oameni care să îl apere".
La manifestarea care a avut loc în aula unei universităţi constănţene au luat parte istorici de seama ai Dobrogei, precum Ion Bitoleanu şi Gheorghe Dumitraşcu. Acesta din urmă le-a vorbit studenţilor despre prima conflagraţie modială şi a amintit că la 1 decembrie 1918, prin proclamaţia de la Alba Iulia, Transilvania, Banatul, Crişana şi Maramureşul s-au unit cu Regatul Român, condus de Regele Ferdinand I şi de Regina Maria.
Gheorghe Dumitraşcu, istoric: "Războiul acela a fost un război demn şi pentru monarhie. Monarhia Romaniei făcea al doilea, al treilea pas de identificare cu poporul român".
Momentul 1 decembrie 1918 a încununat o luptă grea a românilor pentru reunirea lor într-un singur stat. Acest moment a făcut ca jertfa ostaşilor noştri, din primul război mondial, să nu fi fost zadarnică.
reporter: Loredana Vesparu
operator Cristian Caciauna