La prânz, copiii au mers la cantină, aşa cum făceau de obicei. Aveau în meniu ciorbă, pilaf cu carne, iar la desert o prăjitură. La câteva ore după ce au luat masa, patru dintre ei s-au simţit rău. Părinţii s-au alarmat şi i-au dus la doctor. Acolo au fost diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară.
Sincron Stela Halichidis, manager Spitalul de Boli Infecţioase: "S-au prezentat cinci copii, de clasa întâia, de clasa a doua şi de clasa a patra, cu simptome destul de uşoare . Gravitatea este medie. Deja unii dintre ei s-au şi externat . Au fost perfuzaţi. Prezentau vărsături şi diaree".
Conducerea Colegiului a informat după o zi Direcţia de Sănătate Publică despre cele întâmplate. Cantina a fost închisă, pentru ca laboranţii instituţiei să ia probe din blocul alimentar, de la personalul unităţii şi mai ales din mâncarea posibil infestată.
"În funcţie de rezultatele pe care le vom primi să stabilim care este alimentul incriminat şi ce s-a întâmplat şi inclusiv atunci se va stabili cu siguranţă cine a provocat această chestiune şi vom lua măsurile care se impun", a declarat Constantin Dina, director DSP Constanţa.
Părinţii celorlalţi elevi nici nu ştiau ce pericol îi pândea şi pe copiii lor şi au aflat târziu că localul în care este servită masa a fost închis.
Colegiul Naţional Pedagogic a remis un comunicat de presă, susţinând că acest eveniment este unul singular:
" (...) Colegiul manifestă o grijă deosebită pentru condiţiile igienico-sanitare ale Cantinei. (...) Reprezentanţi ai Igienei Şcolare din cadrul SANEPID au fost prezenţi, independent de acest eveniment, pentru efectuarea testelor în cantina Colegiului şi a controlului de fond. (...)Din cei 161 de consumatori, astăzi au absentat 36 de elevi" , a transmis directorul Colegiului Naţional Constantin Brătescu, prof. dr. Anamaria Ciobotaru.
Rezultatele probelor prelevate vor fi gata săptămâna viitoare.
reporter Liviu Ghinea
operator Mihai Ciobanu
editor web: Anca Medrea