În România renaște ideea construirii haotice în spații protejate. În Planul de guvernare pe perioada 2013-2017, la capitolul turism, reapare ideea ridicării unei stațiuni gigant, de lux, la Nord de Capul Midia. Deocamdată nu s-au făcut demersuri oficiale pentru demararea proiectului.
O asemenea staţiune ar însemna locuri de muncă, bani la bugetul local, la bugetul judeţului și la cel naţional.
Însă prețul plătit naturii ar fi unul uriaș.
Ecologiștii spun că zona Corbu face parte din Rezervația Naturală Biosfera Deltei Dunării, un spațiu strict protejat de legile europene, cunoscut drept ultima plajă virgină de pe litoralul românesc. Mii de turiști vin aici vara cu corturi și rulote. Prin urmare, pe anumite terenuri nu se va putea construi nici măcar un beach-bar, darămite clădiri rezidenţiale de cinci stele, aşa cum se doreşte în viitoarea staţiune Europa.
Specialiștii în cercetare marină spun că un șantier uriaș și apoi existența unui complex hotelier gigant ar distruge definitiv fauna și flora din sudul Biosferei Deltei Dunării, unde trăiesc multe specii unicat în lume.
Discuțiile de la noi au loc în timp ce Guvernul bulgar a anulat recent autorizaţiile emise pentru construcţii rezidenţiale într-o zonă protejată, cu dune de nisip de pe coasta Mării Negre, în apropierea staţiunii şi oraşului istoric Nessebar. Aici urmau să se ridice 122 de vile de vacanță și blocuri.