Hannukah numără opt seri consecutive în care se aprinde câte o lumânare. Casa acestei sărbători, ultima sinagogă din Constanaţa care a găzduit sărbătoarea, este acum ruină. Doar unii dintre cei mai bătrâni evrei mai cunosc ritualul luminilor.
Sinagogii constănţene îi lipsesc acum candelabrele cu opt braţe, absolut necesar ritualului luminilor, şi căldura obiceiurilor iudaice care însufleţeau templul.
Carol Friedman, fiul ultimului rabin din Constanţa, ţine şi acum aprinsă flacăra vechii sărbători evreieşti.
Sărbătoarea luminilor alături de Crăciun este una dintre cele mai vechi din istorie în această perioadă a anului şi este una dintre cele mai răspândite celebrări religioase din lume.
"Să se întoarcă Hannukkah în templu ar fi gestul cel mai normal şi cel mai firesc pe care îl aşteaptă nu numai membrii unei mici comunităţi ci dorinţele aţintite ale foarte multor foruri internaţionale", declarăCarol Friedman profesor universitar
Cele trei mari religii monoteiste, islamul, creştinismul şi iudaismul şi-au găsit cu toate un loc pe pâmântul dobrogean, lucru care face unic oraşul Constanţa.
Pentru fiecare dintre cele trei mari religii a fost ridicat câte un templu. Catedrala, casa sărbătorilor creştine, moscheia leagănul predicilor mahomedane. A treia este sinagoga.. singurul dintre cele trei mari temple din Constanţa care a fost părăsit. Pentru ca moştenirea spirituală dobrogeană să fie reîntregită, luminile sinagogii trebuie aprinse din nou fără a mai fi vreodată stinse.