Elementele de navigaţie de pe simulatorul studenţilor sunt similare celor de la bordul de comandă al platformelor marine ori al tancurilor petroliere. Ca să ajungă să manevreze în realitate un astfel de mastodont viitorii marinari trebuie să îşi facă întâi antrenamentul pe un sistem de navigare.
"Se utilizează pentru navele care efectuează o serie de operațiuni speciale, care trebuie să își mențină poziția indiferent de starea mării. De exemplu pentru o navă tip tanc petrolier care trebuie să meargă să facă transferul lângă o altă navă și trebuie să își mențină poziția în permanență", a declarat cpt. Nicolae Groșan, instructor la Universitatea Maritimă Constanța.
Vaporul ajunge la punctul stabilit, cu ajutorul echipamentelor electronice și informatice, GPS-ului și senzorilor, exact cum se întâmplă în realitate.
Patru studenți au avut ocazia să testeze în premieră acest simulator de navigație. Entuziasmul simulării unui exercițiu a luat imediat locul emoțiilor.
Iată cât a costat această investiţie
Simulatorul de ultimă generație a costat aproape 700.000 de euro și a fost cumpărat din bugetul instuției. Studenții Universității Maritime vor începe antrenamentele în simulator în următoarele luni.
Tinerii vor urma două module de câte cinci zile pe simulator, urmate de un voiaj de șase luni pe nave care dispun de un astfel de sistem la bord.
În final, studenții vor susține un examen online, în urma căruia vor obține un certificat din partea Institutului Nautic din Londra.