Simulare de război pe câmpul de la Babadag. Americanii au adus, în premieră, trei avioane hibrid

Data publicării:
BABADAG

De la 300 şi 350 de metri înălţime, aproximativ 40 de soldaţi români s-au paraşutat din două avioane C130 Hercules, în sprijinul trupelor de la sol.

Forţele terestre au primit ajutor şi din partea elicopterelor YAR Puma Naval Socat. Acesta a fost unul dintre scenariile antrenamentelor Platinum Eagle, derulate în cadrul exerciţiului multinaţional Black Sea Rotational Force 15.

Americanii au făcut şi o demonstraţie de aterizarea şi decolare pe verticală şi au adus, la Babadag, trei nave hibrid. Este vorba despre aparatele de zbor multirol MV 22 B Osprey, unice în lume.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Această aeronavă decolează vertical, exact ca un elicopter. În momentul în care ia altitudine, elicele coboară şi aeronava se transformă într-un avion de asalt. Este propulsată de două motoare şi poate atinge, în aer, viteze de la 300 până la 565 de km pe oră. Începând cu anul 2007, astfel de aeronave au participat la misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi nu numai."

Sg. Antonio Reese, şef de echipaj, MV 22 B: "Capacitatea de a intra în modul "elicopter" ne permite să aterizăm în zone foarte mici. Astfel, putem ajunge repede în sorijinul trupelor de la sol, le putem încărca sau descărca rapid."

Din punct de vedere tehnic, militarii americani spun că nu stăm rău şi că avem capacitatea de a face faţă oricărui tip de antrenamente alături de ei.

Norm Cooling, comandant adjunct al Marinei Militare din Europa şi Africa: "Şi-au arătat profesionalismul în care au conlucrat cu celelalte arme, modul în care au manevrat artileria, cum acordat sprijinul aviatic. Bineînţeles, infanteria, brigăzile mecanizate şi cele blindate au răspuns foarte bine luptei după un nivel de criză înalt."

Prezent la demonstraţia de forţă de la Babadag, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat că, prin programul de modernizare a armatei române, infanteria va scăpa şi de taburile vechi de peste 40 de ani. În total, vor fi investite în jur de 1,5 miliarde de lei.

Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale: "Sunt în desfăşurare procedurile pentru începerea unui program de modernizare a celor 2 fregate şi altor echipamente din dotarea Forţelor Navale şi avem discuţii, sunt demarate procedurile pentru achiziţia de tehnică pentru Forţele Terestre."

BSRF-15 este un exercițiu anual, condus de Comandamentul Forțelor Infanteriei Marine Americane dislocate în Europa și Africa, care se desfășoară în zona Mării Negre, în Balcani și în regiunea Caucazului. Acesta are drept scop creșterea nivelului de interoperabilitate, prin antrenarea în comun a militarilor în vederea participării la operații de menținere a păcii și de contra-insurgență.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri