De trei ani încoace, aceşti salvamari nu au lipsit nicio zi de pe plajă, chiar dacă nu au fost plătiţi la timp. De fiecare dată au fost pasaţi între primării, administratorii de plajă şi guvern şi de fiecare dată le-au intrat în cont abia în luna octombrie. Chiar dacă vara aceasta a fost în greva japoneză 1 lună şi jumătate, Andrei nu crede că se va schimba ceva în bine.
Andrei Hîrjau, salvamar în Eforie Nord: "De la an la an este mai rău. Anul acesta banii au venit acum două săptămâni, deci am fost plătiţi pe data de 20 octombrie pentru tot ce am muncit astă vară."
Pentru ca salvatorii să nu mai fie la mila statului, Asociaţia Salvamarilor şi Scafandrilor Profesionişti a cerut guvernanţilor să îi fie acordat statutul de utilitate publică. Iar guvernanţii s-au conformat.
Asta înseamnă că salariile le vor fi plătite la timp: în jur de 1500 de lei pentru fiecare salvator care are grijă de vieţile turiştilor. Reprezentantii salvamarilor sunt indignati ca pana acum Executivul nu a gasit in buget bani.
Gabriel Bălan, secretarul general al ANSPSR: "Sunt in jur de un milion de euro pe sezon, pentru tot litoralul românesc. La 23 de milioane de locuitori câţi suntem şi la ce buget are România, pentru viaţa omului, un milion de euro, de la Corbu la 2 mai mi se pare o sumă mică."
Gabriel Culea, şef Serviciu Salvamar Mamaia: "Nu ştiu dacă este cineva în măsură să evalueze cât cântăreşte o viaţă şi faptul că previi este un lucru foarte mare."
La Constanţa situaţia e mai bună ca în alte zone de pe litoral. Aici, salvamarii au o bază de pregătire proprie, pe care o pot folosi pe tot timpul anului.
"Având în vedere că îşi riscă viaţa pe timp de vară pentru lume, pentru noi, eu zic că merită din plin un salariu mai bine plătit şi mai rapid.", spun cetăţenii.
Spre deosebire de cei 150 de salvamari din Mamaia şi Constanţa, cei din sud au un statut incert şi, cel mai probabil, vor fi pasaţi, ca de fiecare dată, de la o autoritate la alta. De aceea, mulţi vor să renunţe.
Andrei Hîrjau, salvamar în Eforie Nord: "Aanul viitor cred că nici jumătate din cei care au fost nu vor mai veni."
Salvamarii îşi încep activitatea la 1 mai şi o încheie la sfârşitul lunii septembrie. Pe întreg litoralul sunt 400, cei mai mulţi în staţiunea Mamaia şi în municipiul Constanţa. Restul de 250, salveaza vieti de la Eforie la 2 mai.
reporter: Paul Greavu
operator: Cristi Caciauna