Elif Memet este în clasa a XI a la Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa şi este singura elevă acceptată la dezbaterile simulatorii ONU: Harvard World Model United Nations.
La astfel de conferinţe nu participă decât studenţi de facultate sau masteranzi. Cu toate acestea, cei de la Harvard, i-au oferit posibilitatea de a aplica pentru locul de delegat individual.
Dezbaterile s-au ţinut la Palatul Egmont iar organizatorii au fost universitatea Harvard şi Ministerul de Afaceri Externe din Belgia.
A dezbătut în simulările UNESCO si Interpol subiecte variate de la traficul de organe până la produsele modificate genetic.
Multimedaliată la diverse concursuri
Elif a obţinut şi medalia de aur la olimpiada internaţională de Proiecte de mediu, la categoria chimie, ce a avut loc în luna mai a anului trecut, în Turcia. În anii trecuţi a participat şi la proiecte NASA unde a ocupat locul întâi. La fel ca ea, alţi elevi se fac remarcaţi la NASA.
Cei care au participat anul acesta, au avut de creeat o staţie spaţială care să ofere oamenilor condiţii asemănătoare de viaţă cu cele de pe Terra.
Aceştia spun că nava Hellios inventată de ei, va putea găzdui 11.000 de persoane, iar acolo oamenii vor avea electricitate, oxigen, apă potabilă, locuri de muncă, chiar şi terenuri agricole.
Problema este că nici unul dintre aceşti elevi nu includ România în planurile lor pentru viitor. În egală măsură, spun că sistemul educaţional din România nu i-a sprijinit suficient.
"Vreau să aplic la o facultate din Anglia, sau dacă merge bine cu acest proiect, poate chiar în America, dar în nici un caz nu vreau să rămân în România", a spus una dintre eleve.
Nici profesorii din învăţământul de stat şi nici cei de la învăţământul particular, nu au salarii motivante, însă dascălii spun că satisfacţia lor este mai mult morală, decât materială.
Ali Cabas, profesor în învăţământul particular: "Salariile profesorilor sunt în general foarte mici, dar hai să zic...sunt acceptabile".
Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional "Mircea cel Bătrân": "Dacă din punct de vedere financiar nu suntem cei mai fericiţi, avem recomponse morale exeptionale, trebuie doar să le vedem".
Fără un suport din partea statului şi din partea familiei, micile genii vor ajunge să facă performanţă cât mai departe de România.
reporter: Loredana Vesparu
operator: Cătălin Vârban
editor web: Anca Medrea