Manifestările au început cu un moment simbolic, foarte important pentru militarii forţelor navale, ridicarea marelui pavoaz, concomitent pe mare şi pe nava de comandă a exerciţiului.
Forfota pe faleza din faţa Comandamentului Flotei a început la 8 dimineaţa. Până la ora 10.00 marinari militari, scafandri, piloţi de avioane şi elicoptere, militari din forţele terestre au primit comanda să îşi ocupe, fiecare, locul în dispozitivul anunat de superiori.
Semnalul de adunare a navelor aflate pe mare a fost dat de pe fregata Mărăşeşti.
Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Bricul Mircea, nava şcoală a marinei române, trece în acest moment, prin dreptul fregatei Mărăşeşti, nava de comandă de Ziua Marinei"
La ora 10.00 fix au început exercițiile demonstrative atât la sol, cât și în aer și pe apă.
Scafandrii de luptă au avut o misiune precisă: să recupereze mai mulţi oameni care au căzut de pe vapor, în apă.
Operaţiunea scafandrilor militari a fost supervizată de două avioane Mig 21 Lancer. Au simulat acoperirea aeriană pentru inserţia scafandrilor pentru operaţii speciale.
Exerciţiile au fost complexe şi s-au desfăşurat fără cusur. Militarii au avut misiuni precise: de respingere a atacului aviaţiei inamice, exerciţii de căutare, atac asupra unui submarin. Pe 15 august se va consemna şi o premieră: vor fi lansate torpile din elicopterul Puma Naval.
Cdor. Marinică Mustăţea, comandantul Fregatei Regele Ferdinand: Se simulează un atac al teroriştilor asupra unei nave comerciale, nava comercială aflată în dificultate lansează un mesaj de securitate, nava militară aflată în patrulare intervine cu echipele specializate de la bord şi eliberează ostaticii.
Cdor.Victor Gîdiuţă, comandatul Flotilei de Fregate: Pregătirea noastră este continuă şi nu am făcut un efort deosebit pentru a ieşi bine.MUSCA Totul se defăşoară în acest spaţiu restrâns, aproape, în zona de vizibilitate a publicului.
Iar publicul a apreciat efortul militarilor.
"Îmi place să văd şi eu fregata Regina Maria şi mă mândresc că tatăl meu lucrează acolo", a spus, emoţionată, fata unui militar.
"M-a impresionat pregătirea militară, mai ales a celor care au făcut extragerea din apă, scafandrilor", a declarat un constănţean.
În cifre, Ziua Marinei înseamnă 1.500 de militari, 3 elicoptere Puma Naval, 4 aparate de zbor Mig 21 Lancer şi peste 20 de nave militare şi civile.
Pe 15 august, între orele 13 -15, în Portul turistic Tomis se desfăşoară jocuri marinăreşti, iar între orele 21 - 22, marinarii vor executa o retragere cu torţe pe itinerariul Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu - Prefectura Constanţa. 10.000 de oameni sunt aşteptaţi la manifestări.
reporteri: Oana Manoilă, Paul Greavu
operatori: Cristian Caciauna, Alexandru Brînzaru