Sunt oameni care văd marea în fiecare dimineaţă în alt oraş al lumii, pentru care pasiunea nu are preţ. Ionuţ, de exemplu, este din Bucureşti. A investit aproape 50 de mii de euro în velierul său însă la regata de la Limanu a stat la cârma unui ambarcaţiuni de împrumut, pusă la dispoziţie de organizatori.
Ionuţ Stan, concurent: "E mişto să vezi toată lumea concurând pe bărci one-design, îţi dai seama de valoarea fiecăruia, este o competiţie foarte interesantă. Pe orice barcă concurezi, îţi trebuie ştiinţă, dedicaţie, experienţă, toate contează enorm".
Iar pe lângă aceste calităţi mai e nevoie de ceva extrem de important, ca să ajungi pe podium: o extrem de bună sincronizare între membrii echipajului.
Natura nu ţine însă cont nici de ce ce se întâmplă la bord şi nici de sutele de mii de euro pe care împătimiţii spotrului cu vele le investesc pentru a-şi urma visele. Vântul a bătut straşnic la Limanu, astfel că toţi membri echipajului au depus un efort dublu pentru a ajunge cu bine la finish.
Mihai Radu, concurent: "Trebuie să fii mereu cu un pas în faţa celorlalţi. Orice greşeală a adversarului se speculează? Da, evident. Şi am făcut o greşeală, am sperat să facă adversarul o greşeală, nu s-a întâmplat, dar totuşi am câştigat".
În ultimii ani yachting-ul a devenit la fel de popular şi în rândul doamnelor, care sunt gata oricând să se lupte cu vântul pe mare.
"Încă de la 13 ani, când am mers prima dată pe o barcă cu vele mi-a plăcut şi mi-am dorit foarte mult să fac pe mai departe şi mă bucur că în România sportul ăsta ia amploare", a spus Carmen Voinescu, organizatorul competiţiei.
Regata care s-a ţinut pe lacul Limanu a fost ultima din acest an. Pasionaţii sportului cu vele se vor revedea însă la primăvară.
reporter: Daniel Leancă
operator: Cristian Caciauna
editor web: Anca Medrea