Statisticile arată că judeţul Constanţa este pe primul loc din ţară, după Capitală ca şi număr de accidente. Pe baza lor este calculat un coeficient de risc pentru şoferii constănţeni care încheie asigurări auto obligatorii. Acestăfactor de risc face ca poliţele să fie mai scumpe cu 20 - 30% decât în alt oraş din România.
"Suntem într-o zonă cu risc de accident foarte ridicat, zonă care, conform statisticilor a fost calculată pentru o perioadă de cinci ani şi pe o distanţă de zece kilometri au fost cel puţin zece accidente foarte grave, soldate cu minim zece morţi sau foarte grav răniţi", a spus Victor Cruceru expert în asigurări.
Prin aceste calcule ale asiguratorilor, rezultă diferenţe mari între poliţele plătite de şoferi din ţară cu date similare. De exemplu, un conducător auto din alt oraş scoate din buzunar pentru RCA mult mai puţini bani decât unul din Constanţa.
Puncte negre pe harta rutieră
Punctele negre de pe harta Constanţei au fost marcate cu un semn de circulaţie specific. "Le recomandăm conducătorilor auto, la întâlnirea indicatorului punct negru să reducă viteza de deplasare şi să manifeste atenţie sporită la efectuarea manevrelor". a declarat Cristina Vasile, purtător de cuvânt la Poliţia Rutieră Constanţa.
Zone de risc din Constanţa au fost semnalizate pe principalele drumuri naționale, și anume: două pe DN 3 Valu lui Traian - Murfatlar, două pe DN 2 A Constanța - Hârșova și unul pe DN 39 Constanța - Mangalia.
În top, conduce detașat Drumul Național 3. Traficul intens, mai ales în sezonul estival, virajul peste linia continuă, viteza, lipsa trecerilor de pietoni în zonă sunt cauzele care au condus la o serie de accidente.
De la începutul anul şi până acum au avut loc aprope 1000 de evenimente rutiere soldate cu victime şi cu pagube materiale.
reporter: Liviu Ghinea
operator: Viorel Cotleţ
editor web: Anca Medrea