Sindicaliştii au venit înarmaţi cu vuvuzele, fluiere, butoaie şi pancarte pe care au inscripţionat mesaje împotriva Guvernului, Ministerului Transporturilor, dar şi împotriva Primăriei Constanţa şi a primarului.
Protestatarii au primit sprijin şi de pe apă. Sirena unui remorcher a sunat aproape continuu.
Sindicaliştii se tem că dacă primăria va deveni acţionar majoritar al Companiei Maritime, se va încerca privatizearea Companiei şi îşi vor pierde locurile de muncă.
Ei spun, de asemenea, că mărirea taxelor portuare pentru operatori va duce la scăderea traficului de mărfuri şi, implicit, la micşorări salariale ori chiar disponibilizări.
Mircea Burlacu, lider FNSP: "Portul Constanţa şi aşa are cele mai mari tarife, aproape, din Europa. Dacă noi vrem tarife mari, o să stăm să ne uităm la un port gol, în care n-or să mai fie vapoare, n-o să mai fie marfă şi n-o să mai fie nici lucrători".
Protestatarilor li s-au alăturat şi membrii sindicatului din administraţia portului.
Ştefan Grigorie, vicepreşedinte Sindicatul APC: "Consiliul Local va căpăta o putere mai mare şi ne e teamă că va interveni în managementul Companiei. Avem experienţa anilor trecuţi, în care s-au făcut disponibilizări fără voia noastră".
Dacă Executivul nu va renunţa la ideea transformării Primăriei Constanţa în acţionar majoritar al Portului, sindicaliştii vor muta protestele în stradă, în faţa Primăriei şi ameninţă chiar că vor bloca întreaga activitate în Port.
La ora actuală, în Port mai lucrează, potrivit estimărilor făcute de sindicate, doar 12.000 de angajaţi, faţă de peste 50.000 câţi erau înainte de anii '90.
reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna
editor web: Anca Medrea