Profesorii spun că le-a ajuns cuţitul la os şi li se pare inadmisibil ca, după zeci de an de muncă în învăţământ să fie remuneraţi cu un salariu nejustificat de mic.
Elena Cârjă, profesoară: "Am toate gradele, 30 de ani vechime şi salariul meu este de 1800 de lei".
Au rezistat cât au rezistat cu aceste solde şi au aşteptat ca executivul să le acorde majorările promise. Când au văzut că nu au nicio veste bună de la politicieni, au decis să facă presiuni şi să îşi strige doleanţele în stradă.
"Mărirea salariilor, în special a debutanţilor şi bineînţeles a tuturor cadrelor didactice. Dv. ce vechime aveţi şi ce salariu aveţi? 35 de ani vechime, iar salariul de 1600 de lei. Puţin? Foarte puţin", a spus Costel Galav, profesor.
La aceste revendicări se adaugă acordarea a minim 6% din PIB pentru educaţie, majorarea cu 50% a salariilor profesorilor debutanţi şi, de asemenea, depolitizarea învăţământului.
Paul Dominte, profesor: "În condiţiile în care învăţământul devine din ce în ce mai puţin atrăgător, evident că şi profesorii noi care vor veni vor fi din ce în ce mai slab pregătiţi, din ce în ce mai puţin interesaţi".
Toţi cei 50 de dascăli care au plecat spre Capitală au purtat banderole tricolore la braţ, ca semn al importanţei educaţiei pentru societatea românească.
Acesta este doar primul pas, iar dacă nu va fi luată în considerare niciuna dintre revendicări , pe 6 noiembrie protestatarii îşi vor striga nemulţumirile în faţa Guvernului. Ultimul pas va fi greva generală pe termen nedeterminat, în situaţia în care răspunsurile din partea membrilor Executivului vor fi negative.
reporter: Daniel Leancă
operator: Alexandru Şerbănescu
editor web: Anca Medrea