foto: arhiva
Unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa energiei regenerabile se pregăteşte să-şi mute afacerile dincolo de graniţele acestei ţări. Reprezentanţii Monsson Grup spun că sunt nemulţumiţi de instabilitatea legislaţiei din domeniu dar şi de micşorarea subvenţiilor. Decizia lor este radicală: unul dintre parcurile eoliene deţinute la Constanţa va fi dezafectat.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: Compania Monsson Grup va demonta cele nouă turbine eoliene de aici, de la Târguşor, însă va păstra intacte infrastructura parcului eolian şi staţia de transformare. O decizie cu privire la viitorul acestei investiţii se va lua abia în câteva luni
În Europa, energia regenerabilă este prioritară pe agenda guvernelor, dar în România, aceasta a fost lăsată la urmă în ultimii doi ani.
"În aceste condiții de piață, Monsson Group analizează în prezent decizia de a-și reorienta investițiile și capitalul în alte țări din Uniunea Europeană și nu numai", susţin reprezentanţii Monsson prin itermeidul unui comunicat de presă.
Parcul are o capacitate instalată de 27 de megawatti. Lucrările au început în anul 2012. Turbinele nu au funcţionat niciodată pentru că investitorii au aşteptat ca legislaţia în domeniu să devină clară şi stabilă.
Concret, în momentul în care a fost ridicat, parcul beneficia de două certificate verzi pentru fiecare megawatt oră produs, dar după schimbarea legii, a primit doar unul, ceea ce îl face nerentabil.
"Din păcate, schimbarea majoră a legislaţiei energiilor regenerabile nu mai permite proiectului să se mai încadreze în parametrii economici estimaţi iniţial, devenind nefezabil din punct de vedere financiar", se mai arată în comunicatul remis redacţiei noastre.
Dacă cele nouă turbine ar fi fost funcţionale, comuna Târguşor ar fi fost mai bogată cu cel puţin 270.000 de lei pe an, adică puţin peste 60.000 de euro, din impozite, bani pe care, spune primarul, i-ar fi folosit drept contribuţie la proiecte europene importante pentru comună. În funcţie de puterea unei eoliene, impozitul este între 25 şi 45 de mii de lei pe an.
Dumitru Dragu, primarul comunei Târguşor: În localitate ar trebui făcute foarte multe, de exemplu: canalizare, reabilitare reţea de apă...vă spun din cele mai importante...asfaltare drumuri
În comuna Târguşor există peste 80 de turbine eoliene, dar numai 25 sunt şi funcţionale. O parte sunt pe terenul localnicilor, în chirie, care ajunge la 3.000 de euro pe an, iar altele sunt cumpărate de investitori.
Anul trecut, la nivel naţional, existau 25 de parcuri cu turbine eoliene, investiţiile depăşind 3 miliarde de euro. Judeţul Constanţa deţine 80% din producţia de energie eoliană din România.
reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru