În plină avertizare meteorelogică de ger, mii de oameni au sosit în pelerinaj la Peşterea şi Mănăstirea Sfântului Andrei, ocrotitorul românilor.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Credincioşii veniţi sin aproape toată ţara au înfruntat, astăzi, frigul în numele credinţei. Sunt -3 grade Celsius. A nins până dis de dimineaţă iar acum cade grindină."
Oameni suferinzi, oameni cu speranţa că ruga la moaştele sfinte îi va pune pe picioare au aşteptat, la rând să intre în Peşterea Sfântului Andrei, acolo de unde, se spune, s-a născut creştinismul în Dobrgea şi toată ţara. <cadre la 00.07.35.12>
Slujba a început la ora 10.00 dimineaţa şi a durat trei ore, timp în care credincioşii au stat nemişcaţi şi au ascultat laudele aduse Sfântului Andrei dar şi poveşti despre faptele sale. A fost oficiată de 12 ierarhi din toată Europa, în frunte cu Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Apostolul Andrei a ajuns prima dată pe meleagurile dobrogene, în satul Ion Corvin, unde a făcut primele slujbe şi a botezat primii creştini la cele 9 izvoare din apropierea mănăstirii.
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: "De aici au izvorât colindele, de aici a izvorât tot ceea ce este sfânt în firea noastră. Să ne rugăm Sf Apostol Andrei ca să ne ţină mai departe în credinţă."
Aici, la peşteră se spune că s-a odihnit apostolul împreună cu ucenicii săi în timpul misiunii sale de creştinare a zonei.
În timpul stăpânirii otomane, peștera a fost uitată, dar în 1943 a fost redescoperită de preotul Constantin Lembrău, împreună cu avocatul Ion Dinu, pentru ca, în 1944, să fie resfințită și redată cultului, prin construirea unei turle și a unui zid de protecție. Dar a căzut în uitare în timpul comunismului.
A fost redeschisă în 1990, când s-au început şi lucrările de dezvoltare a ansamblului monahal.
reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna