Reprezentaţii asociaţiilor din turism sunt convinşi că acordarea tichetelor ar avantaja angajaţii, operatorii din turism şi statul.
Corina Martin, vicepreşedinte ANAT: "Ar susţine, practic, turismul românesc şi ar însemna şi o fiscalizare a circulaţiei turistice din România".
Reintroducerea tichetelor de vacanţă este aşteptată cu mare interes şi de către hotelierii de pe litoral. Asta în contextul în care, în urmă cu şase ani, operatorii din turism au avut de câştigat de pe urma acestor „prime de vacanţă" oferite bugetarilor.
"Avantajele sunt şi, erau, atât pentru societăţile comerciale care emiteau aceste tichete de vacanţă, pentru că ele erau scutite de impozit, dar erau deductibile din profit. Deci, până la urmă, angrenajul, mecanismul, dacă vreţi, pus la cale pe legea respectivă, care a funcţionat, 2008 a fost un an excelent pentru turismul românesc", a spus Nicolae Bucovală, hotelier.
Cetăţenii sunt sceptici însă că legea va fi adoptată cu prioritate de către parlamentari.
Firmele pot oferi tichete de vacanţă salariaţilor doar dacă au înregistrat profit sau venituri, după caz, în anul fiscal anterior celui pentru care se acordă acest stimulent.
Cu tichetele de vacanţă, salariaţii pot cumpăra pachete turistice complete de la agenţii de turism, hoteluri, pensiuni, baze de tratament balnear sau de agrement. Aceste prime de vacanţă pot fi utilizate doar pentru destinaţiile interne.
reporter: Poliana Căpitan
operator: Alex Brînzaru>
editor web: Anca Medrea