Rând pe rând, aproximativ o mie de sturioni au fost eliberaţi în Dunăre. Potrivit activiştilor de mediu, 16 din totalul celor 26 de specii sunt pe cale de dispariţie. Şi asta pentru că sunt o pradă extrem de preţioasă pentru braconieri, atât datorită cărnii lor hrănitoare, cât mai ales a icrelor negre. Un kilogram poate valora chiar şI 2.000 de euro.
Agace Liam, voluntar din Germania: Dorim să facem din zona Dunării un loc sigur pentru copiii noştri, pentru elevii noştri, pentru toţi. Împreună cu ceilalţi parteneri, simţim că suntem mult mai puternici
Înainte de a fi eliberaţi în Dunăre, sturionii au fost microcipaţi.
Toţi peştii eliberaţi aveau aproximativ un an şi jumătate. Odată lăsaţi în Dunăre, ei vor migra în Marea Neagră. Iar anul viitor, în primăvară, se vor întoarce pentru a-şi depune icrele. Atunci, ei vor fi capturaţi, iar microrcipurile vor oferi informaţii cu privire la modul în care s-au hrănit, cât au călătorit şi dacă au crescut în condiţii normale.
Lucian Simion, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării: Numărul sturionilor, ştim foarte bine, scade pe an ce trece. Este foarte dificil să gestionăm o asemenea bogăţie
Ivan Patzaichin, Asociația "Ivan Patzaichin - Mila 23": Dacă Nu ne trezim, măcar în al 12-lea ceas, s-ar putea să ne uităm doar în cărţi să vedem poze cu sturioni.
Cele o mie de exemplare eliberate provin din crescătoriile de profil din Tulcea.
reporter: Oana Manoilă