Didina Dobinciuc este unul dintre puţinii dascăli care a avut curaj să se lupte cu toate sistemele şi a ieşit învingătoare. Paralizată de mică, a înfruntat autorităţile comuniste pentru a face carieră în învăţământ.
Primul hop l-a avut când a vrut să se înscrie la cursurile Institutului Pedagogic din Constanţa. Deşi obţinuse cel de-al doilea rezultat ca şi medie de admitere, din peste 1300 de candidaţi, conducerea partidului comunist nu au vrut să o lase să-şi continuie studiile.
"Pe atunci nu era permis ca o persoană cu handicap să meargă pe stradă cu căruţul. Că mi s-a şi spus...Cum să ies pe stradă? Să mă vadă străinii?", a povestit Didina Dobinciuc.
În cele din urmă a ajuns să predea la liceul sanatorial din Mangalia. Elevi i-au fost copiii nevoiţi să rămână în spital pentru perioade lungi de timp. Ulterior, unii au ajuns medici, alţii profesori, alţii avocaţi. Toţi îi datorează carierele într-un fel sau altul.
Pentru toate aceste eforturi, Didina Dobinciuc a fost primul locuitor al oraşului Mangalia care a aparut pe panoul instalat de autorităţile locale în mijlocul oraşului.
"E foarte important ca noi locuitorii Mangaliei să nu uităm aceşti oameni care ne-au făcut sau care ne fac cinste. Încercăm lunar să promovăm asemenea oameni", a spus Cristian Radu, primarul oraşului Mangalia.
Imediat după ce profesorul şi-a încheiat cariera didactică şi liceul Sanatorial Mangalia a încetat să mai existe. Acum, mai sunt doar câteva clase gimnaziale în cadrul spitalului.
Conducerea urbei a luat decizia ca si alti cetăţeni care s-au făcut remarcaţi în diferite domenii de activitate: cultură, învăţământ, social, economic sa apara la panoul de onoare.
Reporter Liviu Ghinea
Operator Cătălin Vârban
Editor web: Anca Medrea