O unitate de primiri urgenţe la înălţime va prelua urgenţele medicale din România şi Bulgaria
Data publicării:
O unitate de primiri urgenţe, la înălţime. Aşa poate fi numit un elicopter special dotat pentru misiuni de căutare şi salvare în zone de risc, în caz de calamităţi şi dezastre naturale. Între bordul acestui aparat de zbor şi un spital nu există nicio diferenţă.
Achiziţionarea elicopterulului face parte dintr-un proiect transfrontalier româno-bulgar, iar până în ianuarie 2014 va fi înfiinţat şi un centru comun de comandă. Acolo se va decide către ce spital va fi direcţionat fiecare caz în parte.
"Aeronava dispune de toate dotările necesare pentru a face faţă urgenţelor apărute în zonele greu accesibile şi are inclusiv echipament de resuscitare pentru copii. Întreg echipajul care va deservi aparatul de zbor a fost instruit pe bani europeni", a declarat Alexandra Cojocaru, medic specialist în medicina de urgenţă.
Elicopterul nu va interveni doar în situaţii medicale, ci şi în cazul unor dezastre naturale, atunci când niciun alt mijloc de transport nu poate ajunge în zona afectată. "Am avut iarna trecute niste cazuri în care se impunea să intervenim cu utilaje performante, dar până acum nu am avut aşa ceva. Este un avantaj al acestui proiect", a declarat Netcu Marcev, prefectul districtului Dobrich din Bulgaria.
Valoarea de contract a elicopterului este de peste 6 milioane de euro, cu TVA, bani din care au fost plătite inclusiv asigurările aparatului şi cele pentru echipaj şi pacienţi. Până la înfiinţarea centrului de comandă comun, solicitările pentru elicopter vor fi făcute la Consiliul Judeţean Constanţa.