Tradiţia dacică spune că porcul trebuie sacrificat înainte de solstiţiul de iarnă, iar cei care au venit la Capidava au respectat întocmai obiceiul, pentru ca mai apoi gospodinele să încingă ceaunele pentru pomana porcului.
"Dacii sacrificau porcul în cea mai scurtă zi din an, înainte de solstiţiul de iarnă, a doua zi, ziua începea să crească, deci sacrificiul porcului întărea soarele, automat ziua creştea", povesteşte Octavian Manu, organizatorul evenimentului.
Chiar dacă garnitura nu a fost tocmai dacică, fasolea la ceaun a încântat papilele gustative ale celor prezenţi.Şi cum bucatele dacice au fost servite afară la minus zece grade celsius, mesenii s-au încălzit cu ţuica şi vin fiert.Nu au lipsit nici colindătorii, care le-au urat petrecăreţilor spor în case şi un an îmbelşugat.
Organizatorii speră ca masa de Crăciun lângă Cetatea Capidava să devină uşor uşor o tradiţie pentru cei din zona Dobrogei.