Număr record de turişti de croazieră. Apoape 70.000 de străni au ajuns în 2014 în Portul Constanţa

Data publicării:
nava the world 1

Dana de pasageri a Portului Constanţa a fost aglomerată anul trecut. 92 de nave de croazieră au acostat în port, record absolut spun autorităţile. 2014 a însemnat, pentru turismul de croazieră din românia Beneficii de imagine şi economice, pentru că milioane de euro au fost cheltuite de turiştii străini. În medie, fiecare turist a lăsat în ţara noastră aproape o sută de euro pe zi.

Teodor Patrichi, directorul terminalului de pasageri: "70.000 de turişti multiplicaţi cu aceşti 100 de euro sunt 7 milioane de euro, bani care intră în buzunarele tuturor comercianţilor şi a autorităţiilor din Constanţa."

În periplul lor prin Constanţa, cei mai mulţi turişti s-au oprit prima dată la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, situat în Piaţa Ovidiu, punctul terminus al centrului vechi. Au plătit câte 11 lei de persoană adică nici 2 euro şi jumătate, o sumă modică pentru oameni din Statele Unite, Canada sau Marea Britanie, ţările care dau cei mai mulţi vizitatori.

Georgeta Haşotti, muzeograf: "50.000 din cei 70.000 pe care i-aţi menţionat dumneavoastră aleg să viziteze acest muzeu.
Mulţi dintre ei nu-şi dau seama de ce bogăţii pot găsi acest colţ de lume."

Şi de obicei, străinii nu pleacă cu mâna goală. Magazinul cu suveniruri de la muzeu îi atrage ca un magnet: "O copie după Gânditorul şi perechea sa, statuetele de la etajul 1 şi de asemenea replici după nişte statuete greceşti.", a spus un turist". 

La finalul vizitei, mulţi dintre ei lasă un mesaj în cartea de onoare.

Şi proprietarii de la terasele şi restaurantele din zonă au avut de câştigat de pe urma fluxului mare de turişti străini.

Andrei Duşu, patron de restaurant: "Caută un ciolan de nu ştiu ce, caută, băi, ce e românesc, spre exemplu mulţi vor mămăligă. Un turist la un restaurant lasă în jur de 60 de lei de persoană."

De la Constanţa, străinii ajung la Cetatea Histria, la Casa Poporului sau în Delta Dunării.

Cristian Bărhălescu, consultant în turism: "Avantajul pentru croaziere este faptul că nu împachetezi şi despacheteză în fiecare zi, vezi 3, 5, 7 ţări într-o singură croazieră."

Anul acesta sunt aşteptate, oficial, 81 de nave de pasageri, dar numărul poate creşte. Primul vapor cu turişti străini acostează în Portul Constanţa pe 24 martie.

reporter: Paul Greavu
operator: Florin Boboc 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri