Nava şcoală Mircea a ajuns în Biroul Oval al Casei Albe

Data publicării:
velierul 20mircea 20070113-42499

Maistrul militar principal Nicolae Cicîrma, sau nea Cici, aşa cum îi spun toţi cei care îl cunosc, este un împătimit al navomodelismului, pe care îl practică de peste 20 de ani. Cu toate acestea, nu a ales calea performanţei. Şi, deşi este sufletul Cercului de Navomodelism al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân", nea Cici este extrem de modest.

Cea mai mare mulţumire a maistrului militar o reprezintă studenţii care termină Academia şi care, atunci când revin din voiaje, se întorc cu drag în atelierul său pentru a lucra la machete.

Pasiunea pentru navomodelism i-a adus, însă, şi alte satisfacţii sufleteşti. De pildă, una din cele peste 70 de miniaturi ale velierului Mircea, a ajuns tocmai în Biroul Oval de la Casa Albă. Iar Nea Cici îşi aduce aminte perfect când i s-a solicitat să creeze macheta navei şcoală.

Pentru a realiza o astfel de machetă a Velierului Mircea, nea Cici lucrează, singur, două luni şi jumătate, câte 10 ore în fiecare zi. Este o muncă grea, migăloasă al cărei rezultat este însă unul extraordinar. Cei 80 de metri lungime şi cei 44 de metri înălţime ai navei şcoală sunt transformaţi într-o mică bijuterie de doar 40 cm lungime şi 22 cm înălţime.

Pentru că este apreciat pentru talentul său, nea Cici a fost solicitat să recondiţioneze chiar şi câteva machete ale Casei Regale, primte cadou, de către bunicul lui Carol 1, mai multe caravele spaniole şi o goeletă franţuzească.

Cu toate că anul acesta, în august, maistrul militar iese la pensie, el tot în atelierul Academiei se vede lucrând cot la cot cu studenţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri