Muncă în folosul turiștilor. 30.000 de oameni muncesc pe litoralul românesc

Data publicării:
mamaia plaja

Cu zâmbetul pe buze și cu dorința de a satisface cerințele clienților, angajații sezonieri de pe litoral muncesc și câte 14 ore pe zi pentru a câștiga un ban mai bun decât în restul anului.

Cei mai solicitați sunt barmanii și ospătarii, care trebuie să stingă setea din zilele toride. Printre ei și Ștefan, barman de mai mulți ani, dar care mereu așteaptă vara pentru a munci pe litoral.

Ștefan Stoenescu, barman: "Pe litoral am fost în fiecare an, am lăsat orice job pentru litoral. Financiar e ok, mult mai ok ca în timpul anului."

La mare căutare sunt și DJ-ii, care au importantul rol de a întreține atmosfera, zi și noapte.

George Iordan, DJ: "În afara faptul că stau la soare, se bronează, fac baie, se și miscă pe ritmurile pe care le bag. Mă simt perfect!"

Și la hoteluri sunt angajați an de an sezonieri care ajută la bucătărie, servire sau curățenie. Turiștii apreciează de multe ori eforturile sezonierilor și lasă „atenții", care ajută substanțial la mărirea salariilor.

Cei veniți pe litoral consideră că serviciile oferite sunt bune.

Chiar dacă în fiecare an există mulți oameni care muncesc „la negru", operatorii economici de pe litoral au început să se conformeze și consideră că e mai facil să plătești impozite decât sancțiuni.

Dar de multe ori, nivelul de pregătire al angajaților lasă de dorit.

Paul Marin, administrator plajă: "Nu îți permiți să nu le faci contract de muncă. Dacă pui în balanță contractul de muncă și riscul dacă te-am prins...fă-le frate contract de muncă și dormi bine acasă!".

Teo Neagu, patron club: "Serviciile din partea lor sunt mediocre, să fiu sincer, în schimb noi, la angajare facem un training de 2-3 zile."

Paul Greavu, reporter Digi 24 Constanța: "Chiar dacă fac controale periodice, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța nu ne-au putut oferi date concrete legate de numărul angajaților la negru sau de al amenzilor acordate anul acesta."

Statisticile spun că există nu mai puțin de 30.000 de angajați sezonieri pe litoralul românesc.

reporter: Paul Greavu
operator: Cristian Caciauna

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri