Polderul Zaghen, cum se numeste oficial viitoare microdelta, va avea aproape 30 de insule, poteci pietonale si puncte de observatie a florei si a faunei. Printr-un canal de 3 kilometri se va face legatura cu fluviul Dunărea, care va umple ecosistemul cu apa de care are nevoie.
Viorica Bîscă, director executiv ARBDD: "În momentul de faţă, fiind perioadă de construcţie, evaluatorul trebuie să prezinte rapoartele de monitorizare. Este o modalitate de a, ştiu eu, de a evita orice fel de impact negativ asupra mediului."
Utilajele trebuie sa lucreze aproape non stop pentru ca microdelta să devina realitate. Proiectul vechi de aproape 3 ani ar trebui sa aducă la periferia Tulcei un colţ de natură şi unicitate, asemănator celui din Delta Dunării. Doar 6 luni au la dispoziţie autorităţiile locale să ducă la capăt lucrarile.
Stere Şacu, viceprimarul municipiului Tulcea: "Proiectul trebuia să dureze 36 de luni, dar nu ştiu dacă ştiţi dar la prima licitaţie ne-am întins foarte mult pentru că au fost contestaţii foarte multe."
Momentan, acolo e plin de buruieni, ciulini şi grămezi de pământ de la ultilajele care sapă în zonă.
Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: Deocamdată sunt doar câteva ochiuri de apă, multe dintre ele acoperite cu mătasea broaştei. Proiectul presupune ca peste 140 de hectare din microdeltă să fie acoperite cu apă
Aproape 50 de milioane de lei, fonduri europene, au fost alocate pentru realizarea microdeltei învecinate Deltei Dunării.
reporter: Paul Greavu
operator: Alxandru Brînzaru